A6:an 1
reatörerna Amanda Hellberg och Eveline Johnsson d
river tillsammans den prisbelönta bloggen “våra oköttsliga lustar”. Duon lagar och fotar klimatsmart vegetarisk mat som får det att vattnas i munnen på den mest inbitna köttätaren. Recepten är framtagna för att göra gott för smaklökar, plånböcker och miljö. Berätta om er och bloggen – Vi har känt varandra länge och startade bloggen för ungefär fem år sedan. Vi kände en frustration över att de flesta vegetariska kokböckerna var ganska tråkiga och ofta handlade om viktnedgång eller vägen till ett hälsosammare liv. Vi ville göra något annorlunda och i bloggen kunde vi prova oss fram och hitta vår egen stil. Har ni alltid varit miljöhjältar och har ni märkt någon förändring sedan ni började? – Tänket har alltid funnits hos oss och det kändes självklart att vår första kokbok skulle ha ett miljöfokus. Medvetenheten har nog blivit större hos allmänheten och fler tänker på hur man själv kan bidra till en bättre miljö. Hur blir en receptidé ett färdigt blogginlägg? – Det börjar ofta med en idé på ett tema eller en råvara. Om vi har mycket av något hemma, t.ex mynta så provar vi att använda den på nya sätt. Vi lagar en förrätt, huvudrätt och efterrätt med mynta och väljer sedan de recept som passar till bloggen. Efter att vi valt recept letar vi fotomiljöer, fixar rekvisita och fotar. För den som vill äta lite mer miljövänligt och kanske lite godare, hur börjar man? – Det behöver inte handla om att sätta upp regler utan mer om att vara medveten om sin köttkonsumtion. Gör något roligt av det, utmana dig själv med en köttfri dag i veckan. Det finns massor av inspiration och vegetariska recept på bloggar och Instagram. Vilken vegansk eller vegetarisk rätt imponerar på en inbiten köttätare? – Piroger fungerar nästan alltid. Utgå från vad du har hemma och baka in det, för det mesta smakar faktiskt bättre med en god deg omkring sig. Vi har ett recept i kokboken på piroger med rödbetor och ris, det är fantastiskt gott! Amanda Hellberg & Eveline Johnsson Vilka råvaror är bäst i höst? – Vi har massor av rotfrukter i Sverige och de går att tillaga på alla möjliga sätt. Ugnsbaka, stek, fritera, koka eller ät dem råa. Ta också chansen att testa nya rotfrukter, det finns så mycket mer att njuta av än bara potatis och morötter. Vad gör ni i framtiden? – Vi har precis släppt vår nya kokbok “Rötter och Knölar” och till våren kommer ännu en ny kokbok. I framtiden hoppas vi på fler samarbeten med likasinnade som brinner för antingen matlagning, miljö eller odling. Men helst alltihop! TÄVLA & VINN Vinn Amandas och Evelines senaste kokbok! 10 SALLADSWRAPS MED QUINOA 1 dl röd quinoa grönsaksbuljong att koka i ½ dl russin 1 msk olivolja 1 tsk balsamvinäger 3 tsk citronjuice 1 liten morot 1 liten persiljerot ½ syrligt äpple ½ apelsin 1 dl valnötter salt 10 blad av t.ex. salladskål, savoykål el. romansallad 10 tandpetare Det här är trevliga salladsrullar med mild, fruktig fyllning. Quinoa och persiljerot gör salladen matig, och apelsin, äpple och russin skänker sötma och fruktighet. På buffé är det jättefint att rulla in salladen i olika blad, tex savoykål eller salladskål. Vill du inte stå och pilla med det så strimla ner salladen i quinoablandningen och servera alltihop i en stor skål istället. Koka quinoan i grönsaksbuljong enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av eventuell överflödig buljong när den har kokat klart och blanda sedan i russinen, olivoljan, balsamvinägern och citronjuicen. Låt svalna. Skala moroten och persiljeroten och riv fint. Skär äpplet i stavar. Skala apelsinen, helst med kniv så att du får bort de vita hinnorna, och skär den i småbitar. Grovhacka valnötterna. Blanda ner allt i den avsvalnade quinoan, smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger. Skär bort den grövsta stammen på salladsbladen. Lägg på några skedar quinoablandning, rulla ihop och fäst med en tandpetare. oten och 2 | 2016 A6:AN 31