Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Mat för magisk sommarfest: Från svenska k
lassiker med ny twist till enkelt plock.
Hemlagat Färgstark sommarfest Kall rödbetssoppa me
d pepparrot och citron, en delikat liten sidorätt.
Hemlagat Bli en grillmästare
Hemlagat Modern självhushållning: Skörda för skaff
eriet.
Anders skickar med ett obs — att ”självhushållnin
g” inte ska förväxlas med självförsörjning som innebär att helt försörja sig själv utan att vare sig köpa eller byta till sig saker. För dem handlar självhushållning om att leva enklare, mer grundläggande och i högre grad i samklang med naturen. I det som ska göras därhemma har uppdelningen löst sig naturligt, utifrån intresse, menar Alva, även om de också kan växla uppgifter. —Jag jäser surdeg och bakar bröd, Anders syrar grönsaker och gör vin. Vi odlar båda två, men blommorna är mest min syssla. Anders är familjens främsta biskötare. Den egna honungen används i stället för socker. B ilvägen ringlar fram mellan åkrar och beteshagar. I en sänka anas en glittrande Mälaren. Vägen slutar vid ett rött torp. Värdparet dyker upp efter en stund; de har pysslat med något på var sitt håll. För här, hos Alva Herdevall och Anders Rydell, pågår alltid något slags pyssel. Ägg från hönsen plockas in, tomater kokas till sås, rabarber blir vin, det bakas bröd på surdegskultur. Egen honung blir honungssmör eller chilihonung. Och just det, citroner ska bli limoncello. Och kanske måste de små ankungarna ses till. Just i dag ska det bakas hallonpaj och de två sönerna väntar otåligt på att få hjälpa till. Det här är en familj som vaknar till tuppen, en bit bort från staden. Här lever de självhushållande på ett modernt vis. Hur formades tankarna om att bo och leva så? Var det kanske med ett par strävsamma chiliplantor på en fönsterbräda? — Vi har alltid odlat chili, var vi än har bott genom åren. Med tiden har det vuxit till ett betydligt större experiment, utifrån en önskan om en mer hållbar livsstil, säger Alva. I 1700-talstorpet, med en modern, tillbyggd del och tillhörande trädgård, har de sedan några år kunnat låta sin önskan organiskt växa fram. — Vi började göra mer och mer av saker och ting, säger Anders. Som de beskriver i den bok om modern självhushållning de just släppt: ”Vi äger inte massor av mark, vi har inte skog, åkrar eller hagar — vi har en lite större trädgårdstomt. Tricket är att behandla den som om den vore en bondgård. Vi letar alltid efter nya platser där vi kan plantera träd och buskar, anlägga rabatter och odlingar ...” Med sin bok, eller snudd på bibel, vill de väcka lust till ökad självhushållning hos andra. Här vill De beskriver det som en lyx att själva ha möjlighet att odla sin mat och att ha höns, ankor, bin och bärbuskar. Men hur lyckas man och hur hinner man? De heltidsjobbar ju samtidigt med annat, även om hemifrån, och är småbarnsföräldrar. ”Hemligheten är enkel”, som de säger i boken: ”Vi hinner inte. I varje fall inte allt vi skulle vilja hinna med — och det måste få vara helt okej.” — Det viktigaste är att vi gör det här för att det är kul, säger Anders. Deras budskap är att alla kan ägna sig åt självhushållning efter sina förutsättningar. Det kan ske på en villatomt eller balkong. Och kanske starta med en chiliplanta på en fönsterbräda i en lägenhet. / Om Anders & Alva Bor: Söder om Uppsala. Gör: Alva är urban designer, Anders journalist och författare. Driver Krusenbergsodlarna som säljer grönsaker, blommor och honung. Aktuella: Med boken Modern självhushållning (Natur och Kultur) 30 Hemlagat
Hemlagat Sommardrinkar: Gurka martini, rabarberbel
lini & morotsmojito.
Hemlagat Fixa själv: Såser till grillat.
Hemlagat Så funkar det: Hemköps e-handel Hemköps F
abiola Wikström berättar.
Hemlagat Enklare att välja svenskt & lokalt
Hemlagat Baka: Sockerkakstårta