Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Mat för magisk sommarfest: Från svenska k
lassiker med ny twist till enkelt plock.
Hemlagat Färgstark sommarfest Kall rödbetssoppa me
d pepparrot och citron, en delikat liten sidorätt.
Hemlagat Bli en grillmästare
Hemlagat Modern självhushållning: Skörda för skaff
eriet.
Anders & Alvas skafferi Modern självhushållning C
hilihonung ”Underbar sötstark honung, perfekt att ringa över en pizza eller avokadotoast.” 500 g / ca 20 min 500 g honung (fast eller flytande) 1 msk torkad, finmald chili 1. Värm honungen i en kastrull till 85 grader, då fast honung förblir flytande. 2. Tillsätt chilin och rör om. Tänk på att hettan varierar beroende på chilisort. Med stark chili, testa en mindre mängd. 3. Ta av från plattan och låt chilin dra medan honungen svalnar. Smaka av och sila bort chiliflingorna med sil. 4. Förvara i glasburk i skafferiet. Örtsalt ”Vi har alltid lite olika örtsalt i kryddskåpet och sällan minns vi vilka blandningar vi gjort. Vi doftar oss till vad som är vad.” 5 dl / ca 4–5 h 4 dl havssalt 5 dl hackade örter, t ex kyndel, salvia, timjan, gräslök och oregano 1. Sätt ugnen på 50 grader. Rensa och grovhacka örterna. 2. Häll örter och salt i en mixer. Mixa till en smet. Bred ut smeten slätt och tunt på bakplåtspapper på en plåt. Torka med ugnsluckan på glänt tills allt är knastertorrt och går att smula mellan fingrarna. (Rör om då och då så går det fortare.) 3. Mixa eller mortla och häll upp i lufttäta glasburkar med lock. Sommardrink Iskaffe på nyrostat kaffe ”Vi älskar kaffedrinkar under varma sommardagar. Vi gör dem på nyrostade kaffebönor. Att rosta sitt eget kaffe är inte svårt och går att göra i en vanlig ugn.” 2 dl / ca 30 min 300 g råa kaffebönor 1. Förvärm ugnen till 225 grader. Varmluft är att föredra. Sprid ut råa kaffebönor på en plåt – de ska inte ligga för tätt intill varandra. 2. Rosta i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Rör om efter halva tiden. När du hör ett ”knäpp” och bönorna har gyllenbrun färg har de nått medelrost. Ta ut dem och låt svalna. 3. Sila bönorna i ett durkslag för att få bort skalen. 4. Brygg ett starkt kaffe som du låter svalna eller kallbrygg kaffet och låt dra över natten i kaffepress. Kaffesirap 500 g honung 1 tsk mald vanilj 1 dl vatten 1. Värm honung till 85 grader i en kastrull. 2. Tillsätt vanilj och vatten. Rör om. 3. Låt svalna och häll upp på en glasflaska. Förvara i kylskåp. Sirapen håller ett par månader. Kaffedrink 1 dl starkt kaffe 1 dl skummad kaffemjölk 1–2 msk kaffesirap isbitar ev en skvätt Amaretto Blanda kaffe och sirap i ett större glas. Tillsätt is och sedan skummad mjölk. Valfritt: Tillsätt Amaretto. Hasselnöts- & chokladpaj med hallon ”Hallon och choklad är smaker som gifter sig. Rostad hasselnöt i mjölet ger extra djup smak.” Tips! Om du vill utesluta nötter i mjölet, ersätt dem med mandlar, eller 1 1/2 dl mandel- eller vanligt mjöl. ca 8–10 port / ca 60 min Pajdeg 1 50 g hasselnötter 175 g smör 2 1/2 dl mjöl 3/4 dl socker 1/2 tsk salt Chokladkräm 2 50 g mörk choklad, 70 % Hemlagat 35 2 1/2 dl grädde ä ggula och äggvita från ca 2 stora ägg (eller 4 små) 3/4 dl socker Garnering hallon f lorsocker eller riven choklad Pajdeg: 1. Rosta nötterna i en torr och het stekpanna i några minuter. Skaka om då och då. Häll över i en mixer och mixa till ett mjöl. 2. Blanda hasselnötsmjölet med vetemjöl och socker och nyp in rumstempererat smör. Knåda till en deg. 3. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och förbaka pajdegen på 180 grader, i nedre delen av ugnen i 10–12 minuter. Chokladkräm: 1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden. Häll över i bunken och rör tills chokladen smält helt. 2. Separera äggulor och vitor i separata skålar. 3. Vispa äggulorna med hälften av sockret över ett vattenbad tills det tjocknar till en smet. 4. Vispa äggvitorna med den andra hälften av sockret till ett fast skum. 5. Vänd försiktigt ner äggulesmeten och sist äggviteskummet i chokladen. 6. Häll över krämen i pajen och baka i 160 grader i cirka 20 minuter. Ta ut, låt svalna och ställ sedan kallt att stelna. Garnering: Toppa med hallon som du lägger i cirklar utifrån och in. Strö eventuellt florsocker över eller riv över lite choklad innan servering. Bilden på örtsalt ur boken Modern Självhushållning Foto Roland Persson
Hemlagat Sommardrinkar: Gurka martini, rabarberbel
lini & morotsmojito.
Hemlagat Fixa själv: Såser till grillat.
Hemlagat Så funkar det: Hemköps e-handel Hemköps F
abiola Wikström berättar.
Hemlagat Enklare att välja svenskt & lokalt
Hemlagat Baka: Sockerkakstårta