Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Mat för magisk sommarfest: Från svenska k
lassiker med ny twist till enkelt plock.
Hemlagat Färgstark sommarfest Kall rödbetssoppa me
d pepparrot och citron, en delikat liten sidorätt.
Hemlagat Bli en grillmästare
Hemlagat Modern självhushållning: Skörda för skaff
eriet.
Hemlagat Sommardrinkar: Gurka martini, rabarberbel
lini & morotsmojito.
Hemlagat Fixa själv: Såser till grillat.
Hemlagat Så funkar det: Hemköps e-handel Hemköps F
abiola Wikström berättar.
Hemlagat Enklare att välja svenskt & lokalt
Svenskt och lokalt Hitta rätt i din butik Det här
finns i din Hemköpsbutik Svenska grönsaker som finns nästan året om: Potatis, morot, groddar, skott, vitkål, färska kryddor och sallat i kruka. S uget efter svenskodlad och svenskproducerad mat ökar. Varför? Många tycker att kvaliteten är bättre, visar en undersökning som genomfördes 2021 av analysoch undersökningsföretaget Novus*. Många väljer svenska råvaror och produkter också för att man vill främja svenskt lantbruk och det närproducerade — man vill stötta lokala bönder, odlare och matproducenter. Sverige har också hög livsmedelssäkerhet och låg antibiotikaanvändning. Intresset för svenska råvaror och produkter liksom lokalt mathantverk går helt i linje med Hemköps fokus att hjälpa dig som kund att göra goda val. När vi handlar svenska varor och närproducerade produkter minskar transporterna, vilket är bra för miljön och något som Hemköp har fokuserat på, inte minst gällande kött. — Vi satsar på att ha ett stort sortiment av färskt kött från Sverige, säger Jonnie Svärd, ansvarig för Hemköps sortiment av kött, och fortsätter: — Under 2021 kom hela 94 procent av det färska köttet i våra butiker från svenska gårdar. Det är viktigt för oss på Hemköp att stötta svenska köttbönder. Utbud av lokala matvaror ger matglädje Hemköp vill också kunna erbjuda lokalt producerade matvaror, från mindre matproducenter, i sina butiker, berättar Jonnie Svärd vidare. Lokalt mathantverk kan ge extra matglädje på tallriken. Intresset för det småskaliga har vuxit särskilt kraftigt under pandemiåren. — Det lokala ger en unik känsla och det finns ofta en historia bakom produkterna. Vi lyssnar till vad som efterfrågas i butikerna runt om i landet. Bor du i exempelvis Dalarna, vill vi kunna erbjuda vad som är unikt för just den lokala orten. Hitta enkelt Det ska vara enkelt att hitta svenska varor i butik. Hemköp lägger nu därför till en märkning i form av en svensk flagga på hyllkanten vid varor i mejeri-, kött- och fruktoch gröntavdelningen, liksom på prisskyltar. — Vi ser att det svenska ursprunget är viktigt för våra kunder och vi vill därför göra det enklare att hitta dessa varor, säger Carolina Persson, utvecklare inom butikskommunikation på Hemköp. Lokala produkter: Ofta finns ett lokalt utbud i din butik, som mjölk från Norrmejerier i Norrland och smör från Skånemejerier i Skåne. Garanterat svenskt: Garants mejerivaror innehåller bara svenska råvaror och Garants färska kött kommer från svenska gårdar. I frysdisken: Välj svenska bär och ärtor. Kortare avstånd, större smakupplevelse Kortare avstånd till producenterna kan också påverka smakupplevelsen, menar Joakim Bäckstäde, ansvarig för Hemköps sortiment av frukt och grönt. — Ta exempelvis en svensk gurka eller tomat som sluppit transporteras från ett annat land — självklart är den färskare och fräschare när den hamnar i frukt- eller grönsakshyllan än den som transporterats långt sedan den skördats. Ett annat exempel är nyskördad svensk sparris. Men det är inte bara kortare transporter som gör gott för frukt och grönt. I vissa fall kan det svenska milda klimatet faktiskt vara en fördel. Vårt svenska klimat kan alltså påverka smaken. — Jämför till exempel svenska jordgubbar med de som är importerade, säger Joakim Bäckstäde. Eftersom svenska jordgubbar får växa långsammare än de i varmare länder, smakar de också mer. Omkring 35–40 procent av all frukt och grönt i Hemköps butiker är odlat i Sverige och säsongen blir längre och längre. — Det beror på att utvecklingen och tekniken inom odling har gått framåt. Välja svenskt i säsong Att hålla utkik efter lokalt odlad frukt och grönt som är i säsong är ett viktigt smak- och kvalitetstips, tipsar Joakim Bäckstäde vidare. När skördetiden börjar efter midsommar, ända till långt in på hösten, fylls butikerna med massor av svenska godsaker. — Håll alltid ögonen öppna efter vad som är i säsong för tillfället. Till exempel är den svenska broccolin fantastiskt god när den är i säsong, vilket den brukar vara i maj, juni. Då finns det även svensk isbergssallad, rucola och blomkål, följt av svenska bönor i juli. Vidare under sommaren kommer även många olika svenska tomatsorter till butikerna, varje sort med sin helt egen karaktär, säger Joakim och skickar med ännu ett tips: — Missa inte heller de svenska bigarråerna som brukar kunna skördas i juli. / *Synen på svenskproducerade livsmedel 2021. Hemlagat 49
Hemlagat Baka: Sockerkakstårta