Nöjesnytt Jönköping 1
VEGETARISKA SPETT MED ÖRTKESO För 4 personer 1 zu
cchini 1 aubergine 2 förkokta majskolvar + 3 msk smör 2 färska lökar 4-6 stora champinjoner SPETSAD COLESLAW 4-6 personer Steg 1: 500 g fint strimlad vitkål 1 tsk salt 2 liter kokande vatten Till marinaden: 3 msk rapsolja 1 tsk vitvinsvinäger 1 tsk grönsaksbuljong i pulverform 1 krossad vitlöksklyfta 1 krm örtsalt 1 krm svartpeppar Till örtkeson: 250 g neutral keso 1 msk finhackad rosmarin 1 msk finhackad persilja 1 krm örtsalt Att äta till: blandade blad och örter 1. Skär zucchini, aubergine, lök och champinjoner i 2 centimeter tjocka skivor. Blanda marinaden, ta undan en matsked till slutpensling och vänd ned grönsakerna i resterande marinad. 2. Blanda örtkeson. Finhackad rosmarin och persilja blandas med neutral keso och örtsalt. Ställ svalt i väntan på servering. 3. Dela majskolvarna i 3 centimeter stora bitar som grillas över svag låga/värme (i kanten på grillen) till dess de fått fin färg. Vänd bitarna flera gånger. Smält smöret, lyft majskolvsbitarna från gallret och pensla dem med smör. Grilla även övriga grönsaker, men de behöver i regel mycket kortare tid på grillen för att bli få smak och rätt utseende. Trä upp grönsakerna på spett, pensla med sparad marinad och ge spetten några sekunder på grillen. Servera med blandade blad, färska örter och smaksatt keso. Steg 2: 1 huvud isbergssallad 4-5 tomater 1 gurka Till dressingen: 1 dl färdig bearnaisesås 3 dl gräddfil 2 msk vitvinsvinäger 1 msk italiensk salladskrydda 1/2 dl finhackad persilja 1. Ta bort roten och alltför grova ytterblad på vitkålen. Strimla resten fint för hand eller i maskin. Vass osthyvel kan vara ett bra hjälpmedel. 2. Lägg vitkålen i en rymlig bunke. Salta och koka upp vatten. Slå det kokande vattnet över vitkålen och låt allt stå i 10 minuter. Därefter får kålen rinna av i durkslag och svalna till rumstemperatur. 3. Strimla isbergssalladen grovt, skär tomater och gurka i skivor. 4. Blanda bearnaisesås, gräddfil, vinäger, salladskrydda och persilja. Blanda avrunnen vitkål med salladsgrönsaker och dressing. Låt salladen stå i någon timme innan den serveras. Den färdiga salladen ska vara lite krämig när den är klar att servera. GRILLAD FRUKT MED FRUKTVINÄGER För 4 personer 1 honungsmelon 1 färsk ananas 1 liter färska, fasta jordgubbar 1 msk fruktvinäger 1 msk strösocker Att äta till: vispad, kyld grädde 1. Skär melon och ananas i ungefär 2 centimeter tjocka skivor. Skär bort det hårda skalet på båda frukterna och ta även bort den hårda mittbiten från ananasskivorna samt peta bort kärnhuset mitt i melonen. Jordgubbarna är vackrast med fästet kvar. 2. Grilla melon och ananas ungefär 2 minuter per sida. Jordgubbarna grillas sammanlagt ett par minuter och måste rullas runt några gånger för att inte bli övergrillade och mosiga. 3. Lägg upp frukten på tallrikar. För att få kontrastverkan med sockret är mörka tallrikar att föredra. Ringla över fruktvinäger och strö över socker. Serveras med en klick riktigt kall, vispad grädde. ATT DRICKA TILL Till festligare sammanhang väljer vi ett torrt, vitt vin med frisk och fruktig smak. Spanska Marqués de Riscal (6001) för 82 kronor är ett bra alternativ. Vinet är dessutom ekologiskt!