Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Äntligen har jag va
rit iväg på resa till Champagne igen för första gången på tre år. Det var ett kärt återseende, både av platsen och att åter få möta många av de producenter jag lärt känna genom åren. Som vanligt känner jag att jag har lärt mig en massa nya saker, så även denna gång. Det dyker alltid upp nya detaljer att ta till sig, underbart! Nu blir det bubbliga viner för hela slanten, en champagne och en bra rosécava att njuta av i försommarsolen! /Text: Liselotte Andersson CHAMPAGNE CHARLES ELLNER - GRANDE RÉSERVE 2015 / Champagne, Frankrike / Art.nr 7960 / 279:Kul att det kommit in en ny champagne i fasta sortimentet på Systembolaget. Jag gillar att prova det som dyker upp från okända hus, man blir sällan besviken så jag rekommenderar gärna att våga testa något som inte har en känd etikett. Ellner är ett familjeföretag med rötterna i Epernay, det drivs nu i fjärde generation. Vinet är gjort på 60 % chardonnay och 40 % pinot noir. Vinet buteljerades 2016 och degorgerades i oktober 2021, så vinet har alltså vilat på sin jäst under cirka fem år. Det märks både i doft och smak. Toner av rostat bröd, nötter och smör i doften och en frisk smak av krispigt päron och citrus. Passar utmärkt som drink före maten eller till en löjromstoast. Blondie, brownie, havtorn och arraksgrädde Ett bord, flera smaker (Vinnare av Sveriges Mästerkock): Adam Thulin / Bonnier Fakta Du behöver: (6 portioner, 90 minuter, Ugn º175 varmluft) Havtorn 225 g havtorn (ett paket) 1 1/2 dl strösocker Blondie brownie 110 g smör 1 1/2 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 1 ägg 1 äggula 2 1/2 dl vetemjöl 1 msk majsstärkelse salt Arraksgrädde 3 dl grädde 1 msk strösocker 1 tsk arraksarom salt En seg och söt kaka tillsammans med friska havtorn och grädde med smak av punschrulle... Det låter kanske som en konstig kombination, men jag lovar: det är full pott! Gör så här: Havtorn 1. Koka upp havtorn och socker i en kastrull. 2. Direkt när det börjar koka, ta av från värmen och låt dra i rumstemperatur i cirka 60 minuter. Tänk på att havtorn är olika söta så det kan behövas mer socker. Smaka av efter 45 minuter och tillsätt mer socker om de är för syrliga. Låt dra en stund till. Blondie brownie 1. Smält smöret i en liten kastrull. Ställ det sedan åt sidan och låt svalna. 2. Blanda socker, vaniljsocker, ägg och ägggula i en bunke. 3. Häll smöret i en äggblandningen och rör om. 4. Tillsätt vetemjöl och majsstärkelse samt 2 nypor salt. Blanda noga. 5. Smörj en form, cirka 25 cm i diameter. 6. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. 7. Låt svalna och servera direkt ur formen. Arraksgrädde 1. Vispa grädde och socker till önskad konsistens 2. Tillsätt arraken och några korn salt. Servera till kaka och havtorn. LOXAREL - A PÈL ROSÉ 2019 / Katlonien, Spanien / Art.nr 7959 / 119:Ni kanske provat den vita cavan Loxarel, hoppas det för den är ett utmärkt exempel på bra bubbel från Spanien. Nu kommer rosévarianten lämpligt till sommaren och den är också ett mycket bra exempel på rosécava. Vinet är gjort på 60 % pinot noir och 40 % xarello vermell som skördats manuellt på de högt belägna vinodlingarna. Namnet på vinet är en ”ordlek” av druvnamnet xarello. Njut av en god glass i Norrköping! Nu är glassäsongen här och i Norrköping kryllar det av härliga ställen att njuta av en svalkande glass på. Vi på Nollelva vill tipsa om några av våra guldkorn, så här kommer ett litet urval från oss. Vill du sitta på en solig uteservering mitt i city och njuta av hemgjord italiensk från Göta Glass? Då tipsar vi om Brödernas Kafé. I samma kvarter ligger Lindahls konditori och som även de erbjuder härlig egentillverkad glass. I det mysiga kvarteret Knäppingsborg hittar du Tinas Café & Sånt som öppnar sin populära glasslucka i början av juni. Foto: Jesper Malmberg 14 NOLLELVA Om du tar dig till Södra Promenaden hittar du Halvars Glass med inte mindre än 37 olika glassmaker, varför inte göra ett stopp där på vägen till IFK-matchen? Ett stenkast från Idrottsparken ligger Marikas café och inredning, här finns klassisk Sia-glass för både stora och små. Vid Universitetet ligger Café Täppan, njut av en god GB-glass och blicka ut över Norrköpings takåsar. Gå en promenad längs med strömmen, ta en paus vid Café Carl Johan, kombinera italiensk kulglass med en titt på kaktusplanteringen. En bit längre bort mot Hamnbron ligger Tullhuset och deras glassbar serverar ekologisk glass från Sänkdalens gård. (FL) Sötma Fyllighet Syra Även detta vin har legat längre på sin jäst än vad lagen kräver, vilket bidrar till ett mer komplext slutresultat. Doft av jordgubbar, nybakat bröd och blodapelsin, smaken bjuder på en härlig syra och inslag av röda bär, citrus och nougat. Inget socker har tillsatts så det är supertorrt, en sk brut nature. Fantastiskt mycket vin för 119 kronor så missa inte detta till sommarens partyn. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl