AMES 1
TRESTJÄRNIGA GERANIUM Geranium i Köpenhamn är ida
g Nordens främsta restaurang. Tillsammans med Maaemo i Oslo tilldelades Geranium, som de två första restaurangerna i Norden, tre Michelinstjärnor 2016. På världsrankingen för 2017 avancerade Geranium till plats 19 från 28:e platsen 2016. TEXT: PAUL DAHLGREN Chefskock på Geranium är välmeriterade tävlingskocken Rasmus Kofoed. Rasmus vann guld i VM för kockar, Bocuse d´Or, 2011. Geranium är sedan 2010 beläget högst upp i ett av klassiska Idrottsparken Arenas flygeltorn med en bedårande utsikt över Köpenhamn. Den första Michelinstjärnan fick Geranium 2012, den andra 2013 och den mycket efterlängtade tredje stjärnan 2016. Geranium är från detta år, då legendariska noma lagts ned, flaggskeppet i Köpenhamn, en av världens mest prisade matstäder. Utöver utsökta restauranger har Köpenhamn en ny innovativ saluhall, Torvehallerna vid Norreport. Detta år gick Danmark om Sverige när det gäller restauranger med Michelinstjärnor, Danmark har 24 gentemot Sverige 23. EN MIDDAG PÅ GERANIUM Starten sker i baren med en härlig panoramautsikt ner mot parken. Snabbt får vi ett glas champagne i handen. Därefter fylls det i en behaglig takt på med olika snacks. Potatischips med havs smak, morotsmakarons, ost smaksatt med ramslök, ostflarn, friterat grisöra samt en rakbladsmussla. Så fräscht och gott. Med stöd av den vänliga personalen flyttar vi nu över till matsalen. I det öppna köket ser vi att Rasmus Kofoed intensivt granskar varje rätt innan den serveras. Generöst är starten tre aptitretare. Krabba i sin klo med saltad Cream cheese, finskuren skinka samt finhackad gurka i en rykande varm ostronsås. Första rätten är en lättrökt torsk med kammusslor, vaktelägg och musselsås. Ljuvligt! Följs av en servering med fem olika brödsorter. Överraskande är rätten lök i fem olika former, med en syrlig sås. Välsmakande var den friterade kålen med löjrom i en potatissås. En höjdpunkt var den perfekt halstrade havskräftan med rödbetor, körsbär samt hasselnötsmjölk. Den långkokta grisen serverad med jordärtskocka och baconskum fullkomligt smälte i munnen. Första desserten är äpplekräm med äppleskum. Friskt med en tilltalande litet nostalgisk smak. Mjölk i olika märkvärdiga former innebär, mjölksorbet, mjölkglass och mjölkskum toppat med mjölkströssel. Godare än det låter. Kaffet med chokladpraliner var den perfekta avslutningen. Imponerade men inte överraskade av den storartade gastronomiska upplevelse Geranium gett lämnar vi med en liten kartong med kola som gåva. RASMUS KOFOED Efter att varit en lovande fotbollstalang tog matintresset över i tonåren för Rasmus. Efter genomgångna utbildningar påbörjandes några år av praktik vilken avslutades hos de båda stjärnrestaurangerna Scholteshof i Belgien och Kommandanten i Köpenhamn. Rasmus har deltagit i Kock-VM, Bocuse d´Or, vid tre tillfällen. År 2006 blev Rasmus trea, 2007, tvåa och 2011 guldmedaljör och världsmästare. Geranium öppnade 2007 i Rosenborgs trädgårdar och fick snabbt en Michelinstjärna. I skuggan av den dåvarande ekonomiska krisen tvingades restaurangen att stänga då investerarna stod utan pengar. Med ett ökat eget ägande öppnade Rasmus Geranium på nytt i den upprustade Idrottsparken, nu en arena för fotboll och konserter. Rasmus gastronomi bygger på ekologi och djurens välfärd där Rasmus på ett nydanande sätt förädlar de närproducerade danska råvarorna. I snabb följd kom de tre Michelinstjärnorna 2012, 2013 och tredje stjärnan 2016. Sedan 2012 har Geranium varit rankad bland de ”Worlds 50 best restaurants” med sin högsta ranking, plats 18, 2017. 45