Buffé 1
ASIATISK BULJONG MED HÖGREV Låt högreven koka mör
i en mustig buljong med ingefära, stjärnanis och soja. FÖR 6 PERSONER 1 kg högrev i bit 1 gul lök 3 cm ingefära ½ purjolök (det gröna, ca 200 g) 2 stjärnanis 10 svartpepparkorn 3 msk japansk soja 1 tsk strösocker 1 tsk sambal oelek 1 tsk äppelcidervinäger salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och halvera löken. Skala och skiva ingefäran. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. 2. Lägg högreven i en kastrull. Häll på vatten så det täcker, ca 2 liter. Koka upp och skumma av. 3. Tillsätt lök, ingefära, purjolök, stjärnanis och svartpeppar. Sjud under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme. 4. Tillsätt soja, socker, sambal oelek och vinäger. 5. Ta från värmen och låt stå 1 timme. Lyft sedan upp köttet. Sila buljongen. Smaka av med salt. Tillbehör GRÖNT KRISP Sprider härliga aromer och ger gott krisp. Mixa ½ vitlöksklyfta, 1 krm salt och ½ dl rapsolja slätt. Skala 1 morot. Ansa och skölj ½ purjolök (det vita). Skär sedan i ca 5 cm långa strimlor längs med. Blanda 65 g babyspenat med morot, purjo och vitlöksolja vid servering. Servering Skär högreven i ca 1 ½ cm tjocka skivor/bitar. Krydda med salt och peppar. Grilla köttet i grillpanna eller stek i stekpanna. Lägg köttet och grönsakerna i 6 djupa tallrikar. Häll på buljongen. Klicka i kantarellkrämen. – Välj några av tillbehören, allt måste inte vara med, säger Fredrik. »Buljong är smart mat. Det är enkelt att ta tillvara sådant som annars skulle slängas« Tips! Strimla fint. Den varma buljongen »tillagar« grönsakerna direkt i skålen. B UFFÉ 10 • 2016 11