Buffé 1
comfort! »Gör buljongen en dag i förväg så hinner
smakerna utvecklas.« KYCKLINGBULJONG MED CITRONGRÄS & SOJA Asiatiska smaker i en lätt och fräsch buljong kokad på skrovet. Kycklingköttet blir till frikadeller som kokas klara i buljongen vid servering. FÖR 4 PERSONER 1 HEL KYCKLING (CA 1,4 KG) 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 4 citrongräs 2 limeblad 10 mortlade fänkålsfrön 5 svartpepparkorn 1 dl japansk soja rapsolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Stycka och bena ur bröst och lår från kycklingen. Spara i kylen till frikadellerna. 2. Buljong: Sätt ugnen på 200°C. 3. Dela kycklingskrov och vingar med en grov kniv i 8–10 bitar. Lägg det på en bakpappersklädd plåt och blanda med 1 msk olja. Rosta i mitten av 12 B UFFÉ 10 • 2016 ugnen ca 30 minuter, tills det är gyllene. 4. Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och vitlöken i skivor. Banka citrongräset med skaftet på kniven. 5. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja i en stor kastrull tills den mjuknar. 6. Tillsätt de rostade kycklingbenen, citrongräs, limeblad, fänkålsfrön och svartpepparkorn. Fräs ytterligare några minuter. 7. Häll på vatten så det täcker, ca 2 liter. Koka upp och skumma av. Låt sjuda under lock ca 1 ½ timme. 8. Tillsätt sojan. Ta från värmen, låt stå 1 timme. Sila, smaka av med salt. KYCKLINGFRIKADELLER Tänk på att både utrustningen och kycklingköttet ska vara riktigt kalla. Då spricker inte smeten. FÖR 4 PERSONER köttet från kycklingen (ca 700 g) 1 röd chilifrukt 2 vitlöksklyftor 30 g skalad ingefära 1 ägg 1 ½ dl hackad koriander rapsolja, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Dra av skinnet från bröst och lår. Spara eventuellt (se tips i pratbubblan). 2. Skär köttet i mindre bitar. Ställ kallt. 3. Ställ bunken och kniven till matberedaren i kylen eller frysen. 4. Dela och kärna ur chilin. Skala vitlöken. 5. Mixa ihop chili, vitlök, ingefära och 3 msk rapsolja i den kalla bunken i en matberedare. Tillsätt kycklingköttet, ägg och 1 tsk salt. Mixa snabbt ihop till en smet, den behöver inte vara helt slät. Lägg färsen i en kall bunke och rör ner koriandern. Ställ i kylen.Gör klar dem vid serveringen, se nästa sid. Tips! Ta vara på kycklingskinnet. Rosta det knaprigt i ugnen och bjud till. Se recept »krispiga kycklingchips« på ica.se.