Buffé 1
smakrikt! tillbehör GRILLAD PORTOBELLO Leta efter
små portobellosvampar. Grilla eller stek 8 små portobellosvampar i olja ca 5 minuter på varje sida, tills det får färg. Krydda med salt och peppar. GRILLAD GEMSALLAD Salladen funkar lika bra att steka. Dela 4 gemsallad längs med. Pensla snittytan med lite rapsolja. Grilla eller stek salladen hastigt på hög värme så den får färg. KIKÄRTSSALLAD Ta vara på grönsakerna från buljongkoket. Blanda 4 dl av grönsakerna från buljongkoket med 1 förp avrunna kokta kikärter (400 g), ½ finhackad rödlök, ½ finhackad röd paprika, 1 dl fint tärnad gurka, 1 dl hackad persilja, 3 msk äppelcidervinäger, 3 msk olivolja, 1 krm svartpeppar och 2 krm salt. JALAPEÑODRESSING Syrlig sås. Låt var och en droppa i vid servering. Mixa 2 urkärnade jalapeños, 2 vitlöksklyftor, ½ dl risvinäger, 1 dl rapsolja och ½ tsk salt slätt. GRÖNSAKSBULJONG MED SVAMP, KIKÄRTSSALLAD & STEKT GEMSALLAD Svamp ger buljongen smakdjup. Grönsakerna från koket blir till en fräsch kikärtssallad. FÖR 4 PERSONER 400 g rotselleri 1 morot 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 2 tomater 250 g champinjoner 1 lagerblad 10 svartpepparkorn 2 ½ tsk rökt paprikapulver ½ dl japansk soja rapsolja salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala rotselleri, morot, lök och vitlök. Skär rotselleri, morot och tomat i cm-stora tärningar. Skiva lök och vitlök. Ansa och kvarta champinjonerna. 2. Fräs champinjonerna i 2 msk rapsolja i en kastrull tills de får lite färg. Tillsätt övriga grönsaker och lök. Fräs ytterligare ca 10 minuter på medelvärme. 3. Tillsätt 1½ liter vatten. Koka upp och skumma av. 4. Tillsätt lagerblad, svartpeppar och paprikapulver. Låt buljongen sjuda under lock i 1 timme. 5. Tillsätt sojan. Ta från värmen och låt stå 1 timme. Sila buljongen och spara grönsakerna. Smaka av med salt. 14 B UFFÉ 10 • 2016 Servering Fördela kikärtssalladen och gemsalladen i mitten av 4 tallrikar. Strö över 4 msk pumpakärnor. Lägg i den stekta portobellon och slå över buljongen. Servera dressingen till. For se alla ica.se/buffe Salta sedan! En buljong är egentligen en rätt osalt historia. Saltet tillsätter man efter att man kokat klart. Om saltet är med från början är det svårt att reducera buljongen om det skulle behövas. Vid reducering, alltså när en buljong kokas ihop och koncentreras, förstärks de djupa umamismakerna. Däremot förlorar man en del av de mer flyktiga, finstämda aromerna. :