Buffé 1
Emelie och Dean. FRÅN VEGAN TILL köttbonde Från u
teliv och Stureplanshäng till ekologisk köttuppfödning i Pennsylvania. På fem år har Emelie Ehn gjort mer än en resa! Av Eva Nyqvist Foto Paul Brissman E 16 melie har alltid älskat djur, men det var inte förrän hon läste den amerikanska boken »Skinny Bitch« som hon blev vegan. Boken, som kom ut 2008 och var en stor hit, tog läsarna på en åktur, både genom sina egna kroppar och – mer hårresande – genom amerikanska slakterier, grisfarmar och kommersiella kycklingfabriker. – Det var svårt att äta kött efter det, säger Emelie. 2010 flyttade hon från Stockholm, där hon bland annat jobbat som värdinna på Café Opera, till New York för att arbeta med marknadsföring för Absolut Vodka. Där blev tanken på att äta kött ännu mer oattraktiv. – Det var lätt att hitta produkter märkta som naturliga eller ekologiska, men jag litade inte på etiketterna, säger Emelie. Det handlade inte bara om själva uppfödningen – hur djuren behandlades. Emelie ville också veta vad hon själv fick i sig av antibiotika och hormoner, och B UFFÉ 10 • 2016 efter att ha sett den uppmärksammade dokumentärfilmen »Food Inc«, baserad på boken med samma namn, kändes kött nu helt uteslutet. – Jag kände att det var ett val jag ville göra. Som konsument kan man ju inte alltid påverka livsmedelsproduktionen, men man kan lägga sin röst i mataffären genom att handla eller inte handla! Nu snabbspolar vi fem år framåt och hittar Emelie på en köttfarm i Pennsylvania, omgiven av kor, getter, får och grisar. Hur gick det till? – Det blev ju mer och mer knöligt att leva som vegan, säger Emelie. Jag var alltid tjejen som inte kunde hitta något på menyn, och jag började också sakna smaken av kött – speciellt biff med pepparsås! En vän föreslog en tripp ut till Wyebrook Farm i Pennsylvania, en gård där man födde upp djur på ett helt naturligt och humant sätt. Men det skulle ta ett halvår innan den resan blev av! Eller 2012, närmare bestämt. Wyebrook Farm ligger en halvtimmes bilresa från Philadelphia och två timmar från New York. Gården, på 140 hektar, är som klippt från en resebroschyr eller en romantisk film. Stenbyggnader med anor från 1700-talet omges av rullande ängsmark, hagar och skog. Det är lätt att bli förälskad. Bonden själv, Dean Carlson, som hoppat av en karriär i finansbranschen för att satsa på ekologisk djuruppfödning, var inte på jakt efter en hustru, och att bosätta sig på den amerikanska landsbygden ingick inte i Emelies planer heller. Men kärleken är som bekant oberäknelig, och rätt snart fann sig Emelie som bondmora, med en rad nya uppdrag. – Emelie har gjort allt på gården så mycket bättre, säger Dean, som är en fena på att hitta smarta lösningar men inte har samma naturliga förhållande till djuren som Emelie. Hon drar sig inte för att fånga in en höna eller brottas med getterna i hagen. Paret gifte sig sommaren 2014, och året därpå 2015 föddes sonen, Sven Viking. – Vi passar så bra ihop och kompletterar varandra, säger Emelie. Vi gillar att bo på landet bägge två men är samtidigt stadsmänniskor. Vi gillar kontrasten. Och bägge gillar också mat! Wyebrook Farm är ett modernt företag med många järn i elden. Förutom djurbeståndet, för närvarande cirka 100 kor, 50 får, 20 getter, 100 grisar och 500 höns, driver paret också en framgångsrik restaurang i vad som en gång var ladugårdsbyggnaden samt en köttbutik i samma lokal. Allt kött som produceras på gården slaktas lokalt och går till restaurangserveringen och butiken.