Buffé 1
Naturligt! Gårdens 100 grisar går ute året om och
äter vad de hittar i skogen. Emelie. Vi har två personer som sköter den biten, men om de behöver hjälp att fånga in en ko eller gris hoppar vi in och hjälper till. Djuruppfödningen sköts så humant och ekologiskt som möjligt: Grisarna lever tillsammans med getGårdsrestaurangen och butiken är inredda i den gamla renoverade ladan och öppna året om. Under sommaren arrangerar de också utomhuskonserter, konferenser, seminarier och andra event, och året om kommer besökare som vill se gården och ta en tur på traktorn. De har också gett ut en kokbok baserad på gårdens filosofi att alla delar av djuret ska användas, inifrån och ut – från knorr till tryne, mage till hjärta! Emelie, som har jobbat med varumärkesutveckling, ägnar sig mest åt marknadsföring i sociala medier samt att ta fram nya produkter till butiken, och Dean har hand om ekonomi och administration. Men djuren då? – Eftersom de går ute i det fria året om är det förhållandevis lite arbete med dem, säger terna i en inhägnad skog där de springer och klättrar helt fritt. De äter nötter, ekollon, rötter, löv och svamp som de hittar själva och utfodras med extra kosttillskott vid en fodercentral som fylls på två gånger i veckan. Korna betar bara gräs, från mjölkavvänjning till slakt, och flyttas varje dag så att bara toppgräset betas. När korna flyttar ut flyttar hönsen in. De sprätter runt i hagen och pillar i sig de larver som kläcks i komockorna, vilket dels decimerar antalet flugor på gården, dels sprider gödsel över hagarna. Det faktum att djuren lever i sin naturliga miljö och inte bor hopträngda i bås gör att de håller sig friska utan medicinering. Och köttet smakar bättre, tycker Emelie. – Det är kul att hitta naturliga och klimatsmarta lösningar, säger hon. Men paret har också gjort några typiska nybörjartabbar, som att inte klippa vingarna på ankorna som simmade i dammen. När det var dags att fånga in B UFFÉ 10 • 2016 Emelie älskar djur, trots att hon egentligen är storstadstjej. 17 dem för slakt flög de iväg, och en del av hönsen som fick gå helt fria åts upp av räven! Men vad är då den största utmaningen med att driva ett småskaligt ekologiskt jordbruk? – Vädret, säger Emelie. Om det inte regnar räcker inte gräset till både bete och hö under vintern. När vi måste köpa foder till djuren går priset på kött och ägg upp, vilket påverkar alla led i vår verksamhet.