Buffé 1
VANILJGLASS I ÄPPELMUST MED MANDELBISKVIER Otroli
gt enkel och supergod dessert. Lite nyponsoppstänk, fast friskare och roligare. FÖR 4 PERSONER ½ liter god vaniljglass 4 dl äppelmust, gärna mousserande Är det fest här eller? 2 dl mandelbiskvier GÖR SÅ HÄR: 1. Forma glassen till 4 stora kulor och lägg i 4 coupeglas eller skålar. 2. Häll musten i glasen och toppa med biskvierna.Servera genast. ROSMARINSTEKT LAMMKORV MED JORDÄRTSKOCKSGRATÄNG Lyxig gratäng toppad med både chèvre och västerbottensost. Stek den färska lammkorven med en kvist rosmarin som sätter smak. FÖR 4 PERSONER 300 g jordärtskockor 500 g mjölig potatis 3 finrivna vitlöksklyftor 2 dl vispgrädde 2 dl vatten 50 g riven lagrad ost (t ex västerbotten) 100 g getost av chèvretyp 500 g färsk lammkorv 1 rosmarinkvist smör salt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Skala skockor och potatis. Skiva dem tunt och lägg i en smord ugnssäker form. 3. Blanda vitlök, grädde, vatten och 1 tsk salt i en bunke. 4. Häll blandningen över skockor och potatis i formen. Strö över den rivna osten och smula över getosten. 5. Ställ in i ugnen 40–50 minuter, tills potatisen är mjuk. 6. Stek lammkorvarna i 1 msk smör tillsammans med rosmarinkvisten i en stekpanna på medelvärme 10–15 minuter beroende på tjocklek. 7. Servera korven med gratängen och grönkålssalladen. ÄPPLIG GRÖNKÅLSSALLAD Fräsch höstsallad. Grönkålen blir mjällare i konsistensen när den sköljs av med kokhett vatten. FÖR 4 PERSONER 150 g grönkål 2 msk äppelmust 1 msk äppelcidervinäger 2 msk dijonsenap 1 rött äpple 2 msk grovhackade, rostade pistaschnötter olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Riv grönkålen i mindre bitar (ta inte med de grova stjälkarna). Lägg den i ett durkslag. 2. Koka upp en kastrull med vatten, ca 1 liter. Häll det varma vattnet över grönkålen. Spola sedan med kallt vatten. Låt rinna av väl. 3. Blanda must, vinäger och senap med 2 msk olja, 1 krm salt och 1 krm peppar i en liten skål. 4. Halvera, kärna ur och skär äpplet i tunna skivor. Lägg grönkål och äpple på ett fat. Häll över dressingen. Strö över nötterna. B UFFÉ 10 • 2016 27 För alla finns vid respektive recept på ica.se/buffe