Buffé 1
Sött till halloween Fira halloween med sött pysse
l – vita marsipanspöken och chokladsmakande fladdermöss. Säsongens pumpa blir till lyxig kaka och äpplen till torkat godis. Foto Eva Hildén, Lennart Weibull → Skicka gärna tips till Sofi a: sofi a.nilsson@otw.se eller ta en bild på ditt tips och hashtagga #buff etipset på Instagram. Publicerade bidrag får boken »Groddar, skott & mikrogrönt« av Lina Wallentinson (Bonnier Fakta). Pumpakaka med mascarponefrosting Fladdermöss Via hashtaggen #buff etipset på Instagram tipsar @aliciaskokbok om dessa söta fladdermöss till halloween. Gör dina favoritchokladbollar. Rulla i strössel. Dela oreokakor på mitten och tryck fast som vingar. Skär godisremmar i tunna skivor och tryck fast som ögon. TORKADE ÄPPELRINGAR Maffi g mjuk kaka, bara så god! Vispa 4 ägg och 3 ½ dl strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt 4 dl fi nriven pumpa (t ex butternut) och 1 dl neutral rapsolja. Blanda 4 dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 1 msk malen kanel, ½ tsk malen kardemumma och ½ tsk salt. Rör ner i äggvispet. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 30 x 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter på 175°C. Låt svalna. Vispa 500 g färskost av philadelphiatyp och 250 g mascarpone luft igt med elvisp. Vispa ner 3 msk florsocker, 1 tsk fi nrivet apelsinskal och 1 msk färskpressad apelsinjuice. Bred på den kalla kakan. Strö ev över mer fi nrivet apelsinskal. Ät som godis eller blanda ner i müsli. Skala och kärna ur äpplen. Skär i 2–3 mm tjocka skivor. Sprid ut äppelringarna på en bakpappersklädd plåt. Torka i ugnen ca 3 timmar på 80°C. Öppna ungsluckan då och då för att släppa ut fukt. Fler sätt att torka och smaksätta äpplen, se ica.se/buff e. Löjligt gott knäckebröd med snygga groddar i smeten! Blanda 100 g vita quinoagroddar (se sid 9), 1 dl linfrön, 2 dl pumpakärnor, ½ dl sesamfrön, 2 tsk fi berhusk och ½ tsk örtsalt i en bunke. Koka upp 1 ½ dl vatten, tillsätt 1 msk honung och 1 msk rapsolja. Häll vattnet över fröblandningen. Blanda väl. Kavla ut degen mellan 2 bakplåtspapper. Lyft över på en plåt och ta bort det översta papperet. Strö över ½ tsk flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter på 175°C. Ta ut och vänd knäcket på plåten. Dra bort papperet. Ställ in i ugnen ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Bryt i bitar. B UFFÉ 10 • 2016 31 Glutenfri focaccia Bröd på italienska – mumma till mustig soppa eller matig sallad, hälsar Malva Tael i Nacka. Smula 25 g färsk jäst i en bunke. Rör ut med 6 dl ljummet vatten, 4 msk olivolja och 1 tsk honung. Blanda 2 dl durramjöl, 4 dl rismjöl, 3 dl potatismjöl, 2 tsk xantangummi och 1 tsk salt. Rör ner i degvätskan. Arbeta degen på hög hastighet ca 5 minuter i maskin (eller med elvispens degkrokar). Degen ska vara lös och kladdig. Bred ut degen med en slickepott på en bakpappersklädd plåt, ca 40 x 30 cm. Tryck några hål i degen. Pensla med 3 msk olivolja och strö över 1 tsk flingsalt. Tryck ev ner 1 ½ dl svarta oliver och lägg på några rosmarinkvistar. Låt jäsa ca 2½ timme. Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter på 250°C, tills den får lite färg. Låt svalna ca 10 minuter innan brödet skärs upp. Ätbara spöken att bjuda på till halloween. Baka eller köp en rulltårta med valfri fyllning. Skär i 3–4 cm tjocka skivor. Lägg på en klick vispad grädde. Skär 1 färdigkavlat vitt marsipanlock i 4 rutor. Lägg över rulltårtan så det ser ut som ett spöke. Måla ögon och mun med smält mörk choklad. Pudra över florsocker. »Provat ostkaka på pumpa? Se vårt goda recept på ica.se!« quinoaknäcke Groddat