Buffé 1
NYTT & HETT! Oktober HÅLLBAR KOCKIDOL VINN 500 KR
I MATPENGAR Skål utan alkohol Tävla på Instagram med din godaste alkoholfria drink och få chans att vinna 500 kronor i matpengar! Hashtagga ditt bidrag #buffebilden. Får det lov att vara en mocktail som välkomstskål? Temat för Buffés Instagramtävling denna månad är alkoholfria drinkar. Visa oss vilken som är din godaste! Lek med frukter, bär, juicer, soda och andra drycker. Mixa, skaka eller häll upp direkt i glas och servera – eller blanda en fräsch bål. Fota din snygga alkoholfria drink och tagga med #buffebilden på Instagram. Beskriv receptet och ange mängder. Senast den 6 november vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 11 november. Fullständiga tävlingsvillkor fi nns på ica.se/buff e. Tänk utanför tallriken Amerikanske kocken Dan Barber fick 2016 års Global Gastronomy Award. Priset delas ut av restaurangguiden White Guide. Barber driver krog både i New York och på gården Stone Barns utanför staden. Han är känd för en radikal inställning till hållbar matlagning. Och för sin jakt på glömda smaker. I boken »The third plate« beskriver han hur vi står inför ett paradigmskifte när det gäller vår matproduktion och sättet vi äter på. Den första tallriken är den traditionellt amerikanska – en stor stek med några skrämda små grönsaker bredvid. De senaste 20 årens jord till bord-rörelse har visserligen lett till att steken ibland kommer från frilandsbetande djur och att grönsakerna är ekologiska. Men det räcker inte. Lösningen som ligger på »the third plate«, menar Barber, är att se utanför tallriken. Att bland annat ta större hänsyn till var olika grödor passar att odla och att satsa på växelbruk för att inte utarma jorden. Ett nytt sätt att tänka på i USA, enligt Barber, medan många av världens regioner i kärvare tider tvingats göra just så för att överleva. Och på samma gång varit tvungna att anpassa och utveckla sina kök till att ta vara på resurserna på ett smart sätt. KOCKARNAS KOKBÖCKER Bjud som ett proffs Det är många kockar som kommer ut med kokböcker i höst. Laga mustigt och klassiskt som Stefan Ekengren och Tommy Myllymäki. Eller utmana dig själv rejält med någon av rätterna ur Lilla Egos eller The Flying Elks kokböcker. Är du ute efter fräschare, grönare smaker – gå hellre på Siri Barjes linje. Husman »Gud skapade människan och sen skrev han receptet till matjessill.« Kocken Stefan Ekengren tar svensk husman på blodigt allvar – fast med genial humor i texterna. Ärtsoppan bör få Nobelpriset och kalopsen utnämnas till nationalrätt. Se sid 35 för recept på kalopsen. (Natur & Kultur) Kött, vilt, fågel Hellre en mindre bit någon gång då och då än att slentriansteka billiga biffar. Det är Tommy Myllymäkis devis i nya boken. Tekniker och smarta kockknep följs av klassiker som Rydberg, Lindström och kalv i dillsås. Den vågade ger sig i kast med aladåb, kalvtunga och bräss. (Natur & Kultur) Lilla Ego Efterlängtad av Lilla Egos många fans. Rätterna i boken är just jämnt de som serveras av kockarna Daniel Räms och Tom Sjöstedt på Stockholmskrogen. Det vill säga en herrans massa komponenter i varje rätt. Om de går att laga hemma? Troligtvis inte. Eller för att citera Tom och Daniel: »Det kommer att gå åt helvete. Kom och ät hos oss i stället.« (Norstedts) The Flying Elk Det är ofrånkomligt att lyxliret lyser igenom när stjärnkocken Björn Frantzén gör bok. Helt enkelt inte vilket pubkrubb som helst. Pilgrimsmusslorna serveras med tryfferad äggröra och gulaschen görs på griskinder. (Norstedts) Ett stekt ägg är också middag Kocken Siri Barje lagar rak och fräsch veggomat för hela dygnet. Inte för att hon är vegetarian, precis, utan helt enkelt för att det känns mest rätt att äta grönt. En hel massa mackor och äggrätter på alla möjliga vis varvas med färgstarka soppor, sallader och pigga pastarätter. (Bonnier Fakta) B UFFÉ 10 • 2016 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN