BD 1
TEXTER: PETER STEEN-CHRISTENSEN, PÄR STRÖMBERG AP
ERITIF FOTO: NIKLAS NYMAN/VISIT SWEDEN Bar himmel Sveriges marknadsföringsbolag Visit Swedens senaste giv är att följa upp succén med The Edible Country och skapa världens största utomhusbar: The Drinkable Country. Planen är att lyfta fram unika svenska dryckesupplevelser vid 16 bord på några av landets mest natursköna och rofyllda platser. The Drinkable Country är en härlig djupdykning i den mångfald av smaker som naturligt finns i den svenska naturen. Dryckesrecept har tagits fram av några av Sveriges ledande dryckesexperter däribland Emil Åreng och internationellt prisbelönta baren Tjoget. Fokus har varit att lyfta lokala svenska smaker och skapa gör-det-själv-recept baserade på råvaror från den svenska naturens skafferi på över 100 miljoner hektar. Dryckesrecepten har tagits fram i samarbete med experter, som representerar olika delar av Sverige: * Rebecka Lithander, hyllad sommelier som nu arbetar på lokalt prisade restaurangen Mutantur i Malmö och tidigare den tvåstjärniga Guide Michelin-restaurangen Daniel Berlin. * Bar Bruno i Göteborg, en liten mysig bar som serverar innovativa cocktails med hembarskänsla. * Tjoget i Stockholm har de senaste fem åren varit med på listan över världens 50 bästa barer. * Emil Åreng med rötter i Norrland utsågs till Sveriges bästa bartender 2015 och har även vunnit flera internationella priser. Emil kommer närmast från Cadierbaren på anrika Grand Hotel i Stockholm, där han var creative director. Borden där de flytande godsakerna kan serveras ligger utströsslade över landet från Arjeplog uppe i Lappland till Ven utanför Skånes kust. Boka ett av de 16 borden online och som Visit Sweden påpekar; är det fullbokat, misströsta inte. Det finns ytterligare 100 miljoner hektar ledig barplats under bar, svensk, himmel. //PSC VINLÅDA 1 Prova på Tyskland med Weingut Fritz Ekkehard Huffs viner. Exklusiv display för att bevisa att tysk vinproduktion består av så mycket mer än bara riesling. Lådan domineras dock av två flaskor av den ovan nämnda druvan, men den innehåller även en mycket frisk och fräsch scheurebe, en mjuk och fruktig sylvaner, en fyllig grauburgunder och avslutningsvis en charmig spätbugrunder. Framförallt vinet på scheurebe är det vi vill lyfta. En lokala druva som man sällan ser som endruvsvin här i Sverige. Vinet heter The Green Bird och är i familjen Huff ingifta nyzeeländaren och vinmakaren Jeremy Bird-Huffs egna naturliga projekt. Besök www.winefinder.se ochvsök på lådor eller Huff så hittar du den. //PS Weingut Fritz Ekkehard Huff, Tyskland, Rheinhessen, 894 kronor/6 flaskor (Winefinder Prova på Tyskland låda). DET DU LETAR EFTER Finns på ng.se 6