Nöjesnytt Jönköping 1
lotta svensson KALLSKÄNKAN FRÅN JÖNKÖPING SOM KAN
MACKOR Kallskänkan Lotta Svensson kan mackor, inget snack om saken. För två år sedan vann hon mack-SM, förra året satt hon i juryn – och för en månad sedan tävlade hon igen och tog silvermedalj med sin skapelse ”Småland 2.0”. D en mackan levde i mitt huvud i flera månader innan finalen. Jag ville blanda lokala produkter med lite exotisk twist, och jag ville ha smaker som både kompletterar och som gifter sig med varandra. Och dessutom ville jag den lite säsongsbetonad, den skulle smaka lite höst. Resultatet blev en läcker macka på stenungsbakat surdegsbröd med tatakigravad lax och en mängd smaksensationer i form av blodapelsin, grännapäron och kålrabbi bland annat. – Jag har världens bästa jobb – jag älskar att göra goda mackor och här på bageri Rosetten på Kålgården får jag varje dag möjlighet att utveckla den klassiska svenska mackan med nya spännande smaker. ■ RECEPT ”SMÅLAND 2.0” SURDEGSBRÖD MED POTATIS & PUMPAFRÖN Ca 20 st 1 l eko-mjölk 200 g kokt potatis 200 g stenmalt rågmjöl 1400 g vetemjöl 30 g havssalt 30 g jäst 100 g surdeg på råg- och vetemjöl 200 g pumpakärnor Blanda alla ingredienser förutom salt och kör sakta i 4 minuter i degblandaren. Låt vila 40 minuter och kör sen snabbt i 8 minuter. Häll i saltet och kör sedan snabbt ytterligare i 3–4 minuter. Ta upp degen och låt vila 30 minuter på bakbordet. Bulla om, vik över och låt den vila 30 minuter till. Dela upp i bitar om 300 g, rulla upp i bullar och kavla ut med pumpakärnor till ca 20 cm-kakor. Låt jäsa i kylskåpet i ca 24 tim. Baka i stenugn på 250 grader med lite ånga i 8–10 minuter. GRAVAD LAX ”TATAKI” 1,6 kg färsk lax av mittbiten 2 msk kinesisk soja 2 st citroner 15 g fänkålsfrö 15 g anisfrö 6 dl socker 4 dl salt Krossa fänkål och anis. Blanda med rivet skal av 2 st citroner och gnid in laxen. Blanda socker, salt och ca 2 dl vatten och häll över den kryddade laxen. Låt stå i 3 dygn, vänd då och då under tiden. Torka ytan på den gravade laxen. Pensla med soja och bränn hastigt med brännare. Skär i tärningar. RÖKT PAPRIKAMAJONNÄS MED SRIRACHA 4 dl majonnäs 0,75 dl sriracha-chilisås 1 msk rökt paprikapulver 100 g färsk röd paprika 1 st lime 3 klyftor vitlök Mixa god majonnäs med paprika, vitlök och limeskal. Smaka upp med rökt paprikapulver och sriracha-chilisås samt salt och en gnutta socker. Låt stå till dagen efter. Fyll i spritspåse. SYRADE GRÄNNAPÄRON OCH KÅLRABBI 2 dl socker Citronskal och saft från en citron Vatten 600 g små ”Grännapäron” eller Gråpäron 600 g ekologisk kålrabbi Blanda en lag av socker, citronskal+saft och vatten. Skala och skär kålrabbin samt päronen i tunna klyftor. Lägg i lagen och låt dra 10 minuter. FYLLNING 3 huvuden romansallat 2 askar mangoldskott 4 st blodgrapefrukter 100 g dill 46 | nöjesnytt