Marknad 1
Gastro » Stjärnkrogar Geranium har tre Michelinst
järnor och är rankade 19:e i världen. Chefskock är Bocuse d’OR guldmedaljören, (KockVM), Rasmus Kofoed. Byggd på biodynamik, ekologi och djurens välfärd erbjuds gästerna dagligen en sjuttonrätters avsmakningsmeny. Rasmus förädlar på ett nydanande sätt de närproducerade råvarorna. Restaurang noma med chefskocken René Redzepi gjorde en nyöppning 2018 med en restaurang, 2.0, för en ny gastronomisk tid i utkanten av Christ - iania. Med tre menyer årligen, vår, sommar och höst speglar noma än mer hur nordens utsökta råvaror skiftar med årstiderna. Våren med fisk och skaldjur, sommaren med vegetariska rätter samt hösten med bär, svamp och vilt. Allt serverat tillsammans med passande naturviner. Det blir intressant att följa om noma återtar platsen som nummer ett på ”World 50 best restaurants” kommande ranking för 2019. Smörrebröd De danska smörrebröden är byggda på rågbröd med utsökta pålägg. För många svenska turister är ett smörrebröd, gärna med handskalade räckor, på någon av Nyhavns uteserveringar tillsammans med en kall Carlsberg eller Tuborg ett av Köpenhamnsbesökets givna inslag. En ny generation innovativa smörrebröd byggda på danska råvaror och smaker har vunnit gehör hos en ny yngre generation av danskar. Den store nydanaren är kocken Adam Aamann som i sin butik Aamans och restaurang Aamans 1921 erbjuder moderna smörrebröd med ekologiska, närproducerade råvaror. Bästa smörrebröden till frukost/lunch serverar restaurang Palaegade vid Kong - ens Nytorv. Klassiska smörrebröd har nytolkats och fått en modern, mycket smakfull, hantering av Smörrebröds - drottningen Karina Pedersen. Matstaden Köpenhamn Varje år besöks Köpenhamn av 28 miljoner turister, många av dem för att uppleva en matscen i världsklass. Utvecklingen startade 2003 då Claes Meyer och René Redzepi öppnade restaurang noma. Claes, 40 år, innovatör och matkreatör samt René, 23 år, talangfull kock med erfarenheter från flera av världens bästa restauranger. De erbjöds en lokal i ett tidigare hamn - magasin, nu ombyggt till ett nordiskt kulturcentrum, mittöver Nyhavn. Claes och René skapade ett koncept byggt på ett manifest för nordisk mat. En måltid på noma speglade de skiftande årstiderna och byggde på råvaror som blir särskilt utsökta i vårt klimat, landskap och vatten. En revolution för den danska gastronomin vilken vid denna tid var mycket traditionell och medelmåttig, med främst franska influenser. Bra råvaror från kunniga producenter i hela Norden och skickliga kockar vilka förädlade råvarorna till nyskapande rätter blev framgångsformeln. Den ledde till att noma år 2010 utsågs till världens bästa restaurang. Många länder och restauranger över hela värld - en har med framgång följt nomas koncept med närodlat, säsongsanpassat, hållbart samt en mycket innovativ han - tering av råvarorna. Framgångarna för noma lockade till sig talangfulla kockar, sommelier, bag - are och konditorer från hela världen. Många av dem har blivit kvar i Köp - enhamn och öppnat egna matställen. Kristian Baumann-108, Jesper GøtzLille Bakery, Matthew Orlando-Amass, Christian Puglisi-Relae, Rosio San - chez-Hija de Sanchez och Anders Sel - mer-Köttbyns Fiskebar är några bra exempel på detta. FAVORITER I KÖPENHAMN 108 – Bistro Aamans – Smörrebröd Amass – Restaurang Café Glace – Konditori Café Norden – Konditori Coffee Collective – Café Gasoline Grill – Hamburgare Geranium – Restaurang Gröt – Gröträtter Hallens Smörrebröd Hija des Sanchéz – Tapas Kødbyens Fiskebar Lille Bakery – Bageri Manfreds & Vin noma – Restaurang Palaegade – Smörrebröd Relae – Restaurang The Corner – Café Torvehallerne – Saluhall Warpig – Kött & Öl Lästips Köpenhamn för foodisar Erik Eje Almqvist René Redzepi. 42 Marknad Rasmus Kofoed. Matthew Orlando. Adam Aamann.