Marknad 1
Dryck VINTIPS COUVENT DES JACOBINS - VITT Nr 5798
, 149 kronor Louis Jadot i Bourgogne Text Paul Dahlgren Regionen Bourgogne, belägen mellan Lyon och Dijon, är genom dess röda och vita viner idag värld - ens främsta vinregion. Centrat är staden Beaune där det odlades vin redan på 300-talet. Munkarna fann under medeltiden att de båda druvsorterna Char - donnay för vita och Pinot Noir för röda viner var de mest lämpade för området. Chardonnay är en lättodlad druva vilken ger torra och friska vita viner med rika smaker. Lagras oftast på ekfat. Kända vinbyar är Meursault, PulignyMontrachet och Chassagne-Montrachet. Pinot Noir är en mer bångstyrig druva som ger ett, eftertraktat, lättdrucket vin med en bärig arom. Kan lagras en längre tid. Kända vinbyar är VosneRomanée, Chambolle-Musigny och Corton. I Bourgogne är det småskaligheten som dominerar med nära 4 000 producenter och 250 olika vinhandlare. Genom Napoleons arvskifteslagar slopades förstfödslorätten vilket medfört att ägorna splittrats upp generation efter generation. Det gör att en vingårds marker kan ägas av många olika producenter, vilka alla sätter sin prägel på vinets smak. Denna situation är upphovet för de många vinhandlarna vilka i århundraden köpt upp vin av främst de mindre odlare som själva inte hade eller har möjlighet att själva göra vin. Maison Louis Jadot Maison Louis Jadot är mycket stor både som producent och vinhandlare. Firman grundades redan 1859 efter att ha producerat vin redan 1826. Idag finns hela 200 olika viner av egna och köpta druvor från 44 Marknad Bourgogne. Totalt produceras årligen 900 000 lådor vin, vilka säljs över hela världen. Vinerna är klassade allt ifrån enklare lokala viner för runt 100 kronor till toppviner för tusentals kronor. Betydelsefull för vinernas framgång är vinmakaren Jacques Lardière som varit ansvarig för produktionens utveckling sedan 1970. Couvent des Jacobins – Vitt Vinet har en ljusgul färg. Doften har inslag av ananas och persikor. Smaken är frisk och torr med citrusfrukter och en tydlig fatkänsla. Druvan är Char - donnay. Har mognat på ståltankar och ekfat. Passar bra till fisk och skaldjur och lättare sommarrätter. Gott i sig självt. Couvent des Jacobins – Rött Vinet har en ljus blåröd färg. Doften är bärig och lite kryddig. Smaken är fruktigt tilltalande med inslag av hallon och körsbär. Druvan Pinot Noir vilka skördas och sorteras för hand. Lagras på stora fat av fransk ek. Lämpligt till lättare kyckling- och kötträtter COUVENT DES JACOBINS - RÖTT Nr 5283, 149 kronor