Marknad 1
DENNA SIDA ÄR ETT SAMARBETE BELLA ITALIA ÖSTER –
DET UNIKA FRÅN ITALIEN Vid årsskiftet bytte Bella Italia på norr geografiskt läge och flyttade till öster, närmare bestämt Rudbecksgatan 121. Flytten gick bra och den 29 mars släpptes deras nya meny. Bella Italia är en bit av Italien förflyttat till Örebro och förutom restaurangen på öster hittar du Bella även inne på Saluhallen. Att kliva in hos Bella Italia innebär en resa för alla sinnen. En resa ned till Medelhavet och solen, dofterna och atmosfären där. Om Bella Italia i Saluhallen erbjuder det bästa från hjärtat av Italien så gör Bella Italia Öster det med en lite mer svensk touch. Det märks kanske främst under lunchtid där lunchbuffén blandar italienska rätter med mer svenskinfluerade alster som kalvbiff med rosmarinsky. Missa för allt i världen inte salladsbuffén och brödet som bakas från grunden direkt i restaurangen. På kvällen svidar man om och den italienska kostymen åker fram. Från den nykomponerade menyn kan du börja med antipasti, den italienska versionen av tapas och meze. Därefter är det bara att låta gommen guida dig vidare bland pastarätter och pizzor. Och just pizzorna hos Bella Italia är unika. – Degen är bakad helt på surdeg utan någon jäst och tar 72 timmar på sig att jäsa. Ingredienserna importeras en gång i veckan från Neapel så allt är italienskt här, berättar Ali Dehnadfar som driver de båda italienska restaurangerna. Har du någon gång provat en av surdegspizzorna hos Bella Italia så vet du att det är något speciellt. Förutom råvarorna ligger en stor del av hemligheten i de speciella ugnarna. En vanlig pizzaugn kommer bara upp i 300 grader och det räcker inte för Bella Italias pizzadegar. – Vi använder högtemperatur-ugnar som kommer upp i strax över 400 grader. Degen innehåller runt 70 procent vatten så den höga temperaturen är nödvändig för att pizzorna ska få den rätta frasiga ytan och samtidigt ett mjukt innehåll. Precis som maten är även drycken av italienskt ursprung. Från det noggrant utvalda utbudet av italienska viner till öl från det anrika italienska bryggeriet Birra Moretti vidare till kaffeutbudet och drinkarna. Varför inte prova den klassiska italienska cocktailen Bellini som görs på Prosecco och persikopuré? Den härstammar från Venedig i Italien och har under årens lopp blivit populär runt om i världen. – Mat ska vara enkel med bra råvaror. Råvarorna ska tala för sig själva, avslutar Ali.