Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM •
NR 17 • VECKA 17 • TISDAG 26 APRIL • 2022 • ÅRG 27 15 kultur &nöje TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se I GÅRDSBUTIKEN har nu Lotta fyllt upp med lokalt mathantverk. Foto AGnetA JohAnsson LJUSTERÖ GÅRDSBUTIK, som drivs av Charlotta ”Lotta” Anderssons i Tranvik, är en oas i skärgårdsmiljö. Här lagas luncher och catering med kärlek. Lottas berömda potatissallad passar till såväl kall som varm mat. Foto LJusterö Gårdsbutik En oas med närlagat n LJUSTERÖ Våffeljärnen, pizzaugnen och stekbordet står uppvärmda och redo för användning. Glassboxen är påfylld och utemöblerna placerade i trädgården. I gårdsbutiken är hyllorna välfylld med spännande mathantverk av olika slag men var är Charlotta ”Lotta” Andersson som driver Ljusterö Gårdsbutik? Är hon kanske ute och matar gårdens alla djur? Efter en härlig tur igenom Ljusterös skärgårdslandskap nås den glittrande viken Tranvik. Mitt bland röda kåkar med vita knutar väntar en uppförsbacke väl mödan värd och ett besök på Ljusterö Gårdsbutik. Här får besökarna chansen att under fikastunden eller lunchen studera getter, alpackor, ankor, höns och vaktlar på nära håll. I köket hittar vi multitaskande Lotta Andersson i full färd med att förbereda dagens luncher. Om vi andra har 24 timmar på ett dygn har Lotta dubbelt så många timmar. Medan hon lagar sin berömda potatissallad berättar hon att i grund och botten är hon utbildad ingenjör. När hon inte, på lediga stunder, sköter gårdsbutiken, luncherna och cateringfirman undervisar hon i matematikdidaktik på Uppsala universitet. Hon forskar även i matematikdidaktik och ska inom kort lämna in sin avhandling. Ändå utstrålar hon både glädje och ett lugn - trots att det under pratstunden trillar in beställningar på luncher. Idén med att arbeta med mathantverk och catering kom naturligt under mammaledigheten. – Vi var några mammor som var in och nosade lite på cateringbranschen redan 1992, vilket väckte mitt intresse att starta eget cateringföretag. År 2014 började jag med att sälja ägg. Därefter har djurhushållningen och verksamheten med luncher sommartid och catering året runt vuxit, både med mat och smörgåstårtor till dop, bröllop, begravningar och jubileum. Försäljningen började småskaligt på förstukvisten tills att det inte fick plats utan jag fick flytta in allt i friggeboden. När även den blev för trång byggdes makens före detta kontor om till större gårdsbutik. Nu har vi även ett nybyggt kök samt en caféavdelning, säger Lotta och berättar att utomhusserveringen i trädgården är öppen när vädret tillåter. Då är det full ruljans i köket med att laga och servera gästerna allt från smörgåsar, pajer, hamburgare och go-korvar med fin-korvbröd till matiga luncher. Innan vi skiljs visar hon stolt upp den fina gårdsbutiken med olika lokalproducerade produkter. Bland annat Anguskorvar, kött, kaffe, ostar och massor av godis gjorda med eftertanke och kärlek - som Lottas egen hemkokta, eller rättare sagt ”härkokta” sylt, marmelad och det certifierade mathantverket kola och kolasås samt givetvis Lottas Lugna Te – något som hon själv ofta njuter av mellan arbete och fritid. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se Prisregn över Ljusteröglass NICOLETA MED SINA tre diplom. I glassvagnen på Ljusterö tar hon hand om produktionen i första hand och sambon Dragos sköter serveringen. Foto: privAt n LJUSTERÖ Under glass-SM som hölls i början av april vann Gelato Chill pris i tre av fyra kategorier. Bland annat vann de guld för sin grekiska yoghurt-glass. Den 5 april hölls Svenska Glassmästerskapen 2022 på Stockholmsmässan där glassmakare från hela landet gjorde upp i fyra kategorier – Arla grekisk yoghurt, jordgubbssorbet, hasselnötsglass och glassmästarens val. Nicoleta Zugravu, som driver Gelato Chill på Ljusterö tillsammans med sin sambo Dragos, tog medalj i tre av dessa kategorier – guld för sina grekiska yoghurt-glass, silver för sin jordgubbssorbet och silver för glassmästarens val. Till glassmästarens val tog Nicoleta fram en glass med smak av olivolja, rosmarin och citronzest. –Olivoljan är gjord på första skörden oliver. Det låter annorlunda med dessa smaker med man blir överraskad över hur väl det passar, säger Nicoleta. I sommar kommer Gelato Chill att stå på Ljusterö torg med sin glassvagn precis som förra året. Nytt för i år är att de flyttar glasstillverkningen från Sollentuna till Ljusterö. –Smakerna från glass-SM kommer finnas att köpa men även våra stamkunders vanliga favoriter! Lina Abrahamsson redaktionen@fixmedia.se GLASSMÄSTARENS VAL av gelato. Olivolja, rosmarin och citruszes. Foto: privAt mat & krogliv