Nöjesnytt Helsingborg 1
grill GRILLAD ENTRECÔTE MED CHILISMÖR Till 4 pers
oner 4 skivor entrecôte 1 tsk grovmald svartpeppar 1 tsk mald spiskummin 1 krm curry salt TILL KRYDDSMÖRET: 100 g osaltat smör 1 chilifrukt, inte för stark 1 msk chilisås på tomatgrund 1 tsk rödvinsvinäger 1 msk finhackad persilja 1 msk finhackad gräslök 1 vitlöksklyfta 1 tsk curry 1 tsk dragon 1 msk inlagd kapris 1 tsk paprikapulver 1 msk fransk senap ATT ÄTA TILL: stekt potatis eller pommes frites blandad grönsallad 1. Blanda smöret i god tid. Se till att det är rumstempererat. Kör alla ingredienser utom smöret i mixer. Avslutningsvis tillsätts smöret och allt körs samman. 2. Forma smöret till en korv på smörpapper. Rulla ihop och förvara i kyl till dess de ska serveras. Mjukt smör kan också spritsas till små toppar som sedan förvaras i kyl fram till servering. 3. Gnid köttet med en blandning av svartpeppar, spiskummin och curry. Vänta med saltet till dess köttet vänds på grillen. 4. Grilla över fin glöd, cirka två minuter per sida, något längre om man vill ha det genomstekt. Salta när det vänds. Servera med stekt potatis eller pommes frites och sallad. GRILLAD ENTRECÔTE MED YOGHURTBEARNAISE Till 4 personer 600 g entrecôte neutral grillmarinad TILL SALLADEN: 1 påse blandade blad 1 litet huvud isbergssallad 4 mogna tomater 1 gurka 1 knippe rädisor 1 liten rödlök 1 kruka färsk basilika TILL YOGHURTBEARNAISEN: 1 dl majonnäs, gärna mager 2 dl matlagningsyoghurt 1 tsk vitvinsvinäger 1 msk hackad, färsk dragon 1-2 msk vitt vin alt. vatten salt och peppar 1. Putsa och skär köttet i mindre bitar som ändå håller sig kvar på grillgallret. Beräkna 4-5 bitar per person. Marinera i neutral grillmarinad, även färdig går utmärkt. 2. Blanda majonnäs med matlagningsyoghurt, vinäger och hackad dragon, helst färsk. Tunna dressingen med vitt vin eller vatten. Smaka av med salt och peppar. 3. Blanda samman salladen. 4. Grilla köttet ganska hastigt över fin glöd. Lägg upp salladen på stort fat. Toppa med köttbitar och ringla över lite dressing. Servera extra dressing i skål vid sidan. ATT DRICKA TILL Italienska Dragone (2253), 99 kronor. Ett av många mustiga röda viner som passar till grillad entrecote.