Aktuellt 2016 1
T idigt bestämde hon sig för en annorlunda tävlin
gspizza. Formen blev mer avlång än rund och bottnen gjorde hon av surdeg, vilket är Vezzos specialitet. För att sticka ut ytterligare valde hon en variant utan tomatsås. Namnet Bianca betyder vit på italienska. – Vita pizzor har blivit alltmer populära och en sådan ville jag göra. Jag hade några snarlika som jag valde mellan och bland annat fastnade jag för svartkål, som restaurangen då hade börjat med i en sallad. När jag testade att steka upp kål och spenat blev det väldigt gott på pizzan. Övriga ingredienser blev parmaskinka, buffelmozzarella, parmesan, vitlökschips och avslutningsvis lite Balsamico över. Den andra tävlingspizzan skulle vara en Margherita, och även den gjordes med surdeg och i avlång form. Juryn blev förtjust över ”pizzor som gick utanför boxen och där vinnaren använde råvarorna på bästa sätt”. I motiveringen nämndes också de både mjuka och krispiga pizzabottnarna. Det var lätt att få till degen med Kungsörnens mjöl, berättar Simone Roosqvist. – Det funkade hur bra som helst. Att ha en bra deg är det viktigaste för att lyckas med pizzan och jag tycker att surdeg är absolut godast. På Vezzo låter vi den jäsa i 2-3 dagar för bästa resultat. Övriga råvaror är såklart också viktiga. De ska gärna vara ekologiska eller närodlade och det måste vara hög kvalitet. På Vezzo gör vi allt från grunden. Det tar tid men det blir mycket godare, säger hon för att sammanfatta sin matfilosofi. FOTO: ANDERS DELROS D et är tydligt att arbetsplatsen har präglat henne. Det var också där som hon fick upp ögonen för pizza på allvar. – Jag glömmer aldrig den första pizzan jag åt på Vezzo. En Crudo med parmaskinka, oliver, soltorkad tomat och Västerbottensost. Det var något helt annat än alla pizzor jag ätit tidigare, så goda smaker! Sedan åt jag bara den pizzan i ett halvår. Jag trodde inte att någon annan pizza skulle kunna vara lika god, erkänner Simone. I dag har hon breddat sin repertoar betydligt och inte bara ätit sig igenom hela menyn utan även satt sin egen pizza på den. Strax efter finalen började Vezzo göra hennes Bianca. – Många ville smaka för att det varit en hel del intervjuer i tidningarna efter vinsten och jag fick även baka pizzan i Nyhetsmorgon i tv. Det är roligt att det blev ett sådant genomslag och flera gäster kom in för att gratulera och ville att jag skulle baka deras pizzor. Jag brinner för mitt jobb, och att få vinna Pizza-SM har varit fantastiskt. 22 år, född och uppvuxen i Umeå. Ett guld och ett silver i Pizza-SM. TRE BÄSTA PIZZA-TIPS Lägg tid på degen, gör tomatsås med hög kvalitet och välj råvarorna omsorgsfullt. Alla älskar en välgjord pizza! Att ha en bra deg är det viktigaste för att lyckas med pizzan och jag tycker att surdeg är absolut godast Aktuellt | Nummer 1·2016 13