Aktuellt 2016 1
HÅLLBARA SATSNINGAR En fjärdedel av världens kold
ioxidutsläpp kommer från matkonsumtion. Att bidra till att minska matens miljöbelastning är en mycket viktig fråga för Lantmännen. Här är några exempel på hur vi jobbar hållbart – från jord till bord. Vi ställer höga krav på våra livsmedelsråvaror. Exempelvis ligger våra gränsvärden för kadmium långt under lagkraven för spannmål och vi verkar för att minska nivåerna ytterligare. Vi jobbar även med att minimera användningen av stråförkortningsmedel och vi tillåter inte att spannmål till livsmedel gödslas med avloppsslam. Vi odlar både konventionellt och ekologiskt och arbetar med att utveckla båda odlingssystemen för att de ska bli mer hållbara ETT VÄNLIGARE VETE tt odla klimasmartare kan ge stor effekt. Det är Kungsörnens nya mjölserie, Ett vänligare vete, ett gott exempel på. Mjölet odlas konventionellt men enligt ett helt nytt koncept. Med detta odlingssätt sänks klimatpåverkan med upp mot 20 procent! Vårt nya odlingskoncept innebär bland annat att: Det gödningsmedel som används är BAT-gödsel som ger lägre klimatpåverkan. Dessutom används precisionsgödsling där sensorer känner av marken för att varje yta ska gödslas opti14 Aktuellt | Nummer 1·2016 A och för att vi ska bli bättre. Alla steg i rätt riktning är viktiga. I första hand väljer vi svenska råvaror och när vi behöver importera råvaror väljer vi dem noggrant utifrån våra krav och behov. Vi ställer även krav på våra leverantörer genom en särskild uppförandekod som reglerar frågor om miljö, affärsetik, samhälle, sociala villkor, arbetsmiljö, hälsa, spårbarhet, ursprung och säkerhet. Den gröna grodden på våra förpackningar svarar för att maten är ansvarsfullt producerad. FOTO: JOHAN OLSSON Klimatsmart