Aktuellt 2016 1
LAG HELENAS SKOGSTRÄDGÅRD FRÅN SKÖVDE VANN SKOLMA
TSGASTRO 2014. FOTO: ANDERS EBEFELDT I år flyttar SkolmatsGastro in i skolköken. Juryn ger sig ut på turné och alla finalister får tävla på hemmaplan. Det blir spänning, nerv och en extra krydda med lokal storpublik. Det är femte året som SkolmatsGastro – SM i skolmat hålls. Kungsörnen är arrangör och i år är upplägget alltså lite annorlunda, med finaler i respektive lags kommun, säger projektledaren Kristina Jakobsson på Lantmännen Cerealia. – Med en mer lokal förankring vill vi lyfta skolkockarnas status i den egna kommunen. Det nya sättet att tävla gör också att juryn bättre kan bedöma helheten. Dessutom är det roligt för kockarna att få stöd av en stor hemmapublik. Och det är kul för alla elever som nu kan följa tävlingen! SkolmatsGastro kom till för att höja statusen för skolkockarna och maten de lagar. Tävlingen är en sporre som både ger kockarna möjlighet att utvecklas och positiv uppmärksamhet till skolorna och kommunerna som deltar. – Intresset från media har varit enormt och vårt nya upplägg underlättar också för lokala tidningar, tv och radio som vill rapportera om mästerskapet, säger Kristina Jakobsson. De fem finalisterna kommer att tävla i lagledarens skolkök under ordinarie lunchtid. Juryn betygsätter maten, uppläggningen och hur laget arbetar med hållbarhet och svinn, berättar hon. – Allt sker under realistiska former och kockarna får verkligen visa vad de går för. Nu när de är i sin rätta miljö kan maten bara bli ännu godare och vi ser fram emot mycket spännande finaler. Finalerna pågår mellan 7 mars och 7 april. De tre lag som får högst poäng bjuds in till en prisceremoni i Stockholm den 26 april, då vinnaren offentliggörs. Priset är en gastronomisk inspirationsresa till Schweiz. Allt sker under realistiska former och kockarna får verkligen visa vad de går för 16 Aktuellt | Nummer 1·2016 SkolmatsGastro