Aktuellt 2016 1
1 2 3 4 5 När passar Gooh-rätter bäst? Det är bra
mat när man behöver återhämtning efter träning och perfekt att kunna erbjuda på exempelvis sportanläggningar. Det är gott och praktiskt på arbetsplatser, i den lilla matsalen eller på studentkaféet. Gooh är också ett utmärkt komplement i barer och på hotell när köket är stängt. Det gäller också sjukhus där anhöriga vill kunna köpa mat på udda tider. Jag kan egentligen inte komma på ett enda tillfälle när Gooh inte passar, säger Roger. Aktuellt | Nummer 1·2016 KÖTTBULLAR MED POTATISMOS OCH GRÄDDSÅS Vår största klassiker som följt med sedan starten och som vi vårdar ömt. Köttbullarna steks tills ytan är precis lagom. Vi fräser tärnat sidfläsk och lök, som får ge smak till gräddsåsen innan de silas bort. Vi tar inga genvägar och pricken över i:et är den nymalda vitpepparn. Gooh står ju för gott och hälsosamt, och här handlar hälsosamt om rena, fina råvaror utan några tillsatser. KORVSTROGANOFF MED VILDRISBLANDNING Vår tvåa som ibland är uppe och nosar på förstaplatsen. Falukorven får vi från en mycket kvalitetsmedveten producent. Vi använder bara riktigt bra paprika och färsk vitkål, som ger riset fin smak och gör att det inte klumpar sig. Den färska grädden gör också sitt till för smaken. KYCKLINGBRÖST I BASILIKASÅS MED SPENAT OCH TAGLIATELLE Den lättrimmade kycklingen lagar vi till i såsen med spenat och färska örter. För att köttet ska vara så färskt och fint som möjligt gör vi rätten på torsdagar när vi får kycklingarna. Alla Gooh-rätter görs den dag då huvudråvaran kommer till köket. Vi lägger stor vikt vid att välja bra råvaror och då ska man också behandla dem med respekt. PASTA AL POMODORO MED MOZZARELLA TOMAT OCH BASILIKA En uppskattad vegetarisk rätt med en tomatsås som man inte får till hemma. Vi gör den på det vi kallar polpa, det mest smakrika i tomaten. På 35 kilo färska tomater får vår leverantör ut ett kilo polpa. Basilikan är såklart färsk och för bästa smak är den odlad på friland och inte i växthus. TORTELLONI MED RICOTTA OCH SPENAT Detta är vardagslyx som man kan äta som förrätt eller vegetarisk huvudrätt. Det är underbara dofter och smaker och vi har jobbat mycket med harmonin mellan salt, sött och beskt. Tortellonin är handvikt och vi är noga med hur allt ser ut. Det ska vara som en restaurangtallrik till en gäst. Som kock är du aldrig bättre än din senaste tallrik och det gäller både smak och uppläggning. Vad är du själv mest stolt över med Gooh? Kompromisslösheten. Jag var tidigare köksmästare på Operakällaren och jag hade aldrig valt att jobba här om vi inte tog maten på allvar. En vecka kan jag testa rökigheten i sidfläsket, en annan vecka salthalten i pastan eller syran i tomaterna. Varje detalj är viktig och jag är stolt över alla rätter, säger Roger Karlsson. 21