Aktuellt 2016 1
Bönor och bondförnuft F ör Lantmännen är det själ
vklart och en del av vår själ att jobba med hållbarhet. Vi ägs ju av 29 000 bönder som lever av jorden. Vi har också en unik möjlighet att ta miljöhänsyn i hela ledet, eftersom vi gör allt från att odla råvaror till att laga färdiga rätter. I denna tidning berättar vi om vårt breda hållbarhetsarbete. Som den branschunika satsningen Ett vänligare vete. Genom att tänka lite extra på hur vi gödslar och kör traktor sänker vi klimatpåverkan med 20 procent. Det går att göra stora saker med små medel. 2016 har utropats till ”FN:s internationella år för baljväxter”. På engelska heter baljväxter ”Pulses”. Kanske är bönor och ärter pulsen? En del av räddningen för bönder i utvecklingsländer, klimatet och vår hälsa – allt på en gång! Det finns massor av goda baljväxter och Lantmännens bönor från Öland och ärter från Östergötland är av högsta klass. Åkrarna här är nämligen närmast perfekta för denna typ av odling. Efter skörd rensas, tvättas och förpackas grödorna i Linköping. Hoppas du också har hittat dessa goda livsmedel och sett alla deras fördelar. Sverige har näringsrika, rena jordar men allt som vi vill äta går inte att odla här. Då gäller det att hitta bästa möjliga lösning. Till Kungsörnens pasta används proteinrikt durumvete av den finaste sorten. Med klimatsmart båttransport tar vi den till Malmö och Sveriges enda kvarn för durumvete. Vi har även Sveriges enda pastafabrik, i Järna. Den får energi från skalrester från vår havrekvarn intill. Kvalitet och hållbarhet hela vägen. Här kan du läsa mer om Malmö kvarn, där även mängder med högkvalitativt pizzamjöl mals. Du får koll på Pizza-SM som Kungsörnen sponsrar och vår egen tävling SkolmatsGastro, ett mästerskap vi är mycket stolta över där även hållbarhet spelar in. Man kan säga att allt vi gör i grund och botten handlar om sunt bondförnuft – för att vi vill och inte kan något annat. PELLE ERIKSSON Marknads- och Försäljningsdirektör Lantmännen Cerealia Foodservice s.18 TORSDAG HELA VECKAN! Pannkakor kan man njuta av på så många sätt. Här är menyn som håller hela veckan. NATURLIGT VÄXANDE s. 10 Drycker från växtriket fortsätter att klättra på försäljningslistorna. Se nyheter och recept. s. 7 PIZZASPECIAL Branschnytt, Pizza-SM och besök hos mästaren Lantmännen ägs gemensamt av Sveriges bönder. Vi arbetar med fokus på kvalitet och för att ta ansvar för våra livsmedel hela vägen – från jord till bord. I vårt sortiment ryms allt från traditionella produkter till de senaste trenderna. Vi har ett tiotal varumärken som alla har en sak gemensamt, att vilja främja smak, hälsa och miljö. Läs mer om oss på: cerealiafoodservice.se AKTUELLT GES UT AV: Lantmännen Cerealia Foodservice ANSVARIG UTGIVARE: Pelle Eriksson CHEFREDAKTÖR: Kristina Jakobsson GRAFISK PRODUKTION Kärnhuset TEXT Ingela Winstrand, Charlotte Ågren, Kristin Ekberg MATFOTOGRAF Joel Wåreus MATSTYLIST Ylva Bergqvist OMSLAGSFOTO EdelPhoto REPRO OCH TRYCK Ineko KONTAKT cerealiafoodservice@lantmannen.com CMYK C: 7 PASTA gusto gran di semola di grano duro M: 100 Y: 68 K: 32 C: 18 M: 100 Y: 45 K: 67 C:0 M:0 Y:0 K:40 Aktuellt | Nummer 1·2016 3