Utmärkt Örebro 1
text Ulf Hjelting fotoTomas Karlsson VEGETARISKT
VÅGAT FÖR OLA OHLIN Innergården vid Stallbacken ligger tyst och nästan lite öde. En budbil står parkerad utanför den restaurang som tidigare var K1, men som nu heter Gro. Ägaren Ola Ohlin vinkar välkomnande in till en kopp kaffe och ett samtal om varför restaurangen ändrat inriktning och satsar på en meny som i stort sett enbart består av veganska och vegetariska rätter. – Det finns fisk och kött på menyn, men det är närproducerat. Köttet är denna vecka från Närkekött – kravmärkt och till 100 procent antibiotikafritt. Jag skulle i princip kunna peka ut vilken gård köttet kommer från om jag ville, säger Ola som vid sin sida har Johan Roslund som studerar till måltidsekolog vid restauranghögskolan i Grythyttan. Johan går den sjätte och sista terminen och gör nu sin praktik hos Ola på Gro. Under sina mer än 35 år som kock är detta vägval, att ändra till vegetariskt, något av det mest omvälvande som hänt Ola Ohlin. 22 Allt började på ett personligt plan för snart tre år sedan. – Jag har reumatism i släkten och så började jag få ont i både knän och handleder. Jag tänkte att nu är det kört, jag kan inte fortsätta arbeta som kock, och värken blev bara värre. Till slut uppsökte jag sjukvården