Utmärkt Örebro 1
Bara för att det är nyttigt innebär det inte per
automatik att maten är tråkig, säger Ola och ler. Kärleken till matlagning har alltid funnits där för Ola Ohlin. – Som liten hängde jag jämt i mormor och mors kjolar när de lagade mat. Det är nästan lättare att svara på i vilka länder och städer han arbetat än vilka restauranger han har drivit. Utöver Örebro har han arbetat i New York, Los Angeles, Paris och italienska Toscana. Örebroare minns även Ola från tiden med restaurangen La Poison d´Orr och restaurangbåten Örebro III. Idag koncentrerar han sig på Amano där det italienska köket härskar, och så Gro. – I december förra året samlade vi personalen och berättade vad som skulle hända. Utan att avslöja något till någon utomstående så fortsatte vi servera lunch och även julbord. Sedan stängde vi för att i fyra veckor i januari testlaga den mat som vi hade tänkt servera på Gro. Omställningen till mer grönt på tallriken handlar inte bara om att må bra på ett personligt plan, det handlar även om framtiden. – Bara i Europa dör cirka 30 000 personer varje år på grund av antibiotikaresistenta bakterier. Det här är risken med att pumpa in antibiotika i djuren som vi sedan äter. Vi människor får på det här sättet i oss antibiotika som gör att dessa superresistenta bakterier kan frodas och som vi sedan inte har något skydd mot, säger Johan. Hur ser då trenden ut? När har vi gått över till en mer vegetarisk kosthållning? – Jag ser att vi går mot detta parallellt som vi slopar de fossila bränslena. Vad är det sagt där? Den sista bensinbilen ska tillverkas 2035? Jag tror dock att det kommer att ta flera generationer innan vi är där och jag tror inte att vi kommer att slopa kött, fisk och fågel helt. Vi kommer att fortsätta ha det på menyn, men det animaliska proteinet kommer att bli en smakförstärkare. Vi kommer i framtiden att äta kött som vi i dag äter löjrom. En liten sked i taget, säger Ola. Ost är exempel det som är svårt att tillverka ersättning för. Något tips? – Jag älskar parmesan och har svårt att ersätta det med något. Men när jag jobbade i Italien lärde jag mig att göra en ”fattigmans-parmesan”. Du bryner ströbröd tillsammans med olivolja, chili och vitlök. Detta ger både styrka och även ett visst crunch. som gav mig inflammationsdämpande som enda lösning på mitt problem. Men så fick jag tipset att ändra kosten och jag gjorde en helomvändning och blev vegetarian. Idag har jag inga problem med varken leder eller värk. Myterna om vegetarisk kost är många. Går det att bli mätt? Klarar jag mig utan animaliska produkter? Går det att laga god mat utan kött? – Jag lovar dig att jag kan komponera en helt vegetarisk måltid som är det godaste du ätit. 23 Vad hade du blivit om du inte valt kockyrket? – Troligtvis något inom hantverk. Jag gillar att skapa med händerna. Kanske snickare. Att måla taket här inne på Gro kanske inte var något jättekul jobb, men jag fick skapa. När det gäller mat så får jag skapa något som både är estetiskt tilltalande och gott.