Nöjesnytt Helsingborg 1
Det fr anska caféet och bistron på Drott ninggata
n 27 har lagom till sommaren färdigställt utbyggnaden av sin uteservering , som nu fi nns på hela tre våningar istället för en. Här kan helsingborgarna njuta i solen med en kaff e och sallad eller ett glas vin och fr anska smårätt er. – FLYTTAR UT DET FRANSKA PÅ GATAN et senaste halvåret har besökarna ökat och Étoile bestämde sig därför för att bygga ut sin uteservering till tre plan för att kunna ta emot ännu fl er. Varje våning har olika koncept och kan därmed erbjuda något för alla. – På första trappan är det en bar med höga bord där folk kan hänga, inleder Amor Mesrassi, ägare av Étoile. På andra planet är det lounge med lite bubbel och rosé på eftermiddagarna. Längst ner är det en restaurang där man kan äta lite smårätter. Tanken är att locka folk att sitta utomhus samt skapa en utomlandskänsla i Helsingborg, trots att termometern kanske inte visar mer än 15 grader. Uteserveringen ska fungera som en frizon där man kan sitta och läsa en bok, umgås med sina vänner eller bara njuta av solen och miljön. – Alla vill ju ha sol med tanke på att vi lever som vi gör här i Sverige, säger James Klingborg, personalansvarig. – Men vi kommer också att göra allt vi kan för att folk ska kunna sitta ute även när solen inte lyser, med till exempel parasoll och värmelampor, fortsätter Amor. Det är så man gör utomlands och vi vill ha en slags Saint Tropez-känsla, men den lugna sidan. Det kommer därför inte vara fullt med musik, utan du ska både kunna se och höra folk som cyklar förbi. EN KÄNSLA AV PARIS Étoile beskrivs, av James Klingborg, som ett lugnt café som satsar mer på service och kvalitet med närodlade och färska råvaror. På menyn fi nns bland annat smoothies och juicer, sallader med 18 | nöjesnytt handskalade räkor och Henrik Larssons favorit med serranoskinka, chark- eller ostbricka, baguetter och hembakade kakor samt glutenoch laktosfria alternativ. – Det ska fi nnas någonting för alla, förklarar James. Vi serverar inte någonting vi inte själva är nöjda med och jag tror det är grunden, för är du inte nöjd själv kommer inte gästerna att vara det heller. Det vi kan konkurrera med är service och kvalitet i och med att vi ligger där vi ligger. Det är tyvärr fortfarande utanför stan, men det håller på att utvecklas så att allting inte är koncentrerat till Kullagatan. När man kommer innanför dörrarna slås man av en gemytlig fransk-marockansk känsla med typiskt marockanskt golv under fötterna. Lampor, bord, stolar, tallrikar och andra detaljer är hämtade direkt från Frankrike. – Tanken är att du ska få en känsla av en fransk bistro, säger Amor, och därför är allt från både inredning till namnet väldigt genomtänkt. Étoile betyder stjärna på franska. SEXRÄTTERS OCH VÄRLDENS BÄSTA ROSÉ – Det är många som har blivit besvikna den sista tiden på att vi stänger lite tidigt, så nu efter midsommar har vi öppet lite längre. Vi erbjuder även bistromat, vilket innebär mindre rätter, berättar Amor. Klassiska franska rätter, såsom patéer, ratatouille, chark och ostar blandas med mer skandinavisk mat, som exempelvis skag en röra. – Vi har fått in ett rosévin som heter Bodvár of Sweden. Det TEXT: MICHELLE BERGSTEN var en svensk familj som startade en vingård i Saint Tropez för 150 år sedan och som just nu är ett av världens bästa rosévin, berättar Amor. Alla våra viner håller hög kvalitet och har mycket smak. – Vi får mycket beröm från hela Sverige och de sex senaste månaderna har vi lagt oss på TripAdvisor. På det sättet är det faktiskt många turister som hittar till oss. I februari fl ög fyra tjejer från Washington till Köpenhamn och slog in ”mysigt café” på TripAdvisor, och så hamnade de här! Av 216 restauranger i Helsingborg ligger vi nu på plats 25, avslutar Amor.