Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Efter en kall vår s
å börjar nu det äntligen bli lite värme i luften. Så nu är det dags för uteserveringarna att öppna och för oss att ställa fram grillen på uteplatsen. Här kommer tips dels på lite härligt rosé att avnjuta i vårvärmen, men även viner som är perfekta till nygrillat. Tänkte även bjuda på ett bra bubbel att bjuda på när gästerna kommer eller bara som ett gott ”sällskapsdricka”. /Peter Lannesand Vinkonnäsör CÔTES DU RHÔNE ROSÉ – CALVET 2016 / Frankrike / Art.nr 2219 / 89:Från klassiska Rhônedalen i södra Frankrike har jag hittat ett bra rosévin att avnjuta. Vinet är gjort på de klassiska druvorna från området - grenache och syrah. Druvorna ger vinet förutom fruktighet och mineralitet även en vacker ljusrosa färg. Vinet passar perfekt till sommarsalladen, samt även till lättare rätter såsom kyckling- och fiskrätter. Sötma Fyllighet Syra FISKSOPPA MED KOKOSMJÖLK Ur boken: Mat för latmaskar / Simon Sköld / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (4 portioner) 8 dl kokosmjölk 3 vitlöksklyftor 1 dl tomatpuré 1 msk finriven ingefära 1 tsk chiliflakes 2 gula lökar 300 g morötter salt och peppar 600 g färsk eller tinad fryst torsk 80 g babyspenat GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp kokosmjölken, tillsätt pressade vitlöksklyftor, tomatpuré, ingefära och chiliflakes. 2. Skala lök och morot och skär i grova bitar. Lägg ner i soppan och koka tills de precis börjar bli mjuka, cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 3. Skär torsken i kuber och lägg i soppan precis på slutet, koka cirka 10 minuter tills fisken är klar. 4. Servera med babyspenat på toppen. Späd eventuellt soppan om den blir för tjock. Simons tips! Du kan även ha i annan fisk eller räkor, kolla vad du har hemma. DELAS LES LAUNES – CROZES-HERMITAGE 2015 / Frankrike / Art.nr 2800 / 159:Även detta vin kommer från klassiska Rhônedalen, men denna gång från norra delen där i mitt tycke druvan syrah är den stora stjärnan. Detta vin har krossade bär, som kråkbär och björnbär, vilka mixas med friska örter som lagerblad och salvia. I slutet kommer ett trevligt litet bett av pigga mineraltoner fram. Detta vin kommer passa perfekt till det grillade köttet, gärna med en krämig potatisgratäng till. Det funkar även med potatis, men använd då gärna en god bearnaisesås till. Strävhet Fyllighet Syra The Italian Village kommer till stan Mellan onsdag den 9 maj och lördag den 12 maj kommer den italienska matmarknaden ”The Italian Village” till Norrköping och bjuder på dofter och smaker från det delikata italienska köket. Det kommer finnas ett brett urval av olika ostar, diverse charkuterier och köttprodukter, oliver, torkade frukter och mycket mer - men även handgjorda smycken och annat hantverk finns att köpa. Ett besök (eller flera) på ”The Italian Village” är perfekt för både lunch eller middag, kanske vill du köpa med dig godsaker till picknicken i den härliga vårsolen eller att ta med dig hem och överraska familjen. ”The Italian Village”, som arrangeras av Geraud Markets Scandinavia AB, är etablerat i Sverige sedan 2013, och är specialiserad på italienska matprodukter och delikatesser och har en utsträckning av cirka 100 meter. Kännetecknande för Geraud Markets Scandinavia är en mycket hög grad av professionalism, kvalitet, kunskap om de skandinaviska regler för livsmedelssäkerhet, räddningstjänst med mera för besökarnas trivsel och säkerhet. (KA) 18 NOLLELVA CAVA BLANC DE NOIRS - 1+1=3 U MES U FAN TRES Spanien / Art.nr 7610 / 119:Cava Blanc de Noirs är en klassisk gjord cava på champagnemetoden. Det är en torr och brödig Cava. Smaken har en härlig kraft och smak av nötter, röda och gröna äpplen. Denna passar perfekt som fördrink när gästerna kommer, bjud gärna på lite vanliga lättsaltade potatischips till. Cavan passar även bra att bara att sitta och avnjuta en varm sommardag. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl