jaguarkocken Viltgryta med skogssvamp och rostad
mandelpotatis Du behöver: 0,8 – 1 kg viltgrytbitar 1,4 kg mandelpotatis ca 1,2 l färsk skogssvamp 2 morötter 2 gula lökar 5 dl rödvin 5 dl grädde 2 tsk malen svartpeppar 2 tsk torkad timjan 2/3 tsk malda/krossade enbär 1 l egengjord fond alt. viltbuljongtärningar + vatten 2 msk svartvinbärsgelé 1 vitlök färsk timjan smör olja salt och peppar • • • • • • • Instruktioner: Till denna härliga gryta har jag valt att använda kantareller, ostronskivling, portabello och shitakesvamp. Skär ner köttet i ca 1,5 x 1,5 cm stora grytbitar. Blanda svartpeppar, timjan och enbären i en bunke, tillsätt grytbitarna och blanda väl så att alla bitar blir kryddade. Skala och strimla löken, skala och tärna moroten i små tärningar. Bryn köttet i en stekpanna alt. i en gryta, salta. När köttet fått färg tillsätt löken och morötterna. Fräs tills löken börjar bli gyllenfärgad, då tillsätter du vinet och fonden. Koka på medeltemperatur i ca 1 timme. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare ca 1 timme. Skrubba och dela mandelpotatisen, skär ner vitlöken i mindre bitar. Blanda med olja samt färsk timjan och fördela ut allt i en ugnsäker form alt. på en plåt. Salta och peppra samt rosta i ugnen på ca 200 grader i ca 45 min. Putsa och dela ner svampen i mindre bitar. Stek svampen ganska hårt med mycket fett i stekpannan, för att framhäva mycket smak ur svampen. Tillsätt salt och peppar. Smaka av grytan med svartvinbärsgelén. Blanda ner svampen eller servera den ovanpå grytan. 2,5 h 6 pers Servera gärna tillsammans med lingonchutney