KIA STORY 1
Recept och bilder ur boken Pluras bästa – Kärleke
n till maten, Norstedts förlag. Vill du vinna ett eget ex av boken? Se sid 4. Plura Jonsson har inte bara turnerat i decennier med Eldkvarn. Han har också skrivit fem kokböcker. Den senaste är en hyllning till all god mat han har ätit och inte minst till mamma Magdas husmanskost. PLURAS LAMMGRYTA En av de första rätter jag började laga. Detta recept och min orange emaljerade gjutjärnsgryta har följt mig i snart 40 år, avverkat sju bostadsadresser och genomlevt fem förhållanden. Det är väl i stort sett det enda som följt med hela tiden, allt annat är borta. Alla mina barn har vuxit upp med denna lammgryta, alla mina nuvarande och dåvarande bekanta har ätit den, minst två restauranger har haft den på menyn. Den är kort sagt en liten succé, som alla älskar, i själva verket är det ju en boeuf bourguignon gjord på lamm och med oliver. Den emaljerade 10-litersgrytan är egentligen pensionsfärdig, den är slut i botten men jag vägrar att köpa en ny. Hur många liter köttfärssås har inte puttrat i den, hur mycket rotmos har den inte framställt, oxsvansragu, kalops, får i kål, lamm i dillsås, allt och hela mitt liv har den rymt. Nu är det alltså dags för ännu en lammgryta, det är nästan så den lagar sig själv. ca 2 kg lammkött med ben (rygg, hals, bog eller bringa) en bit rökt sidfläsk (skär av svålen och skiva fläsket tjockt, skär i stavar) svålen från det rökta fläsket 1 gul lök, hackad 4 vitlöksklyftor, hackade 3 msk tomatpuré 46 KIASTORY 2/2016 PEPE NILSSON