Nöjesnytt Kalmar 1
Nöjesnytt Kalmar PÅ KROGEN
Nöjesnytt Kalmar KALMAR STADSFEST
TEQUILA, SALT, CITRON, ELLER… Den där värmen som
slår emot dig när du tar första stegen ut på flygplanstrappan. Det är den värmen som gör att de där 14 timmarna du just spenderat i en trång flygstol helt plötsligt känns som en “piece of cake”. Jag drar ett djupt andetag. Äntligen är jag här, resan som ska förändra allt, resan som ska göra mig upplyst, resan som ska göra mig lärd. en guide som pratar den spanska motsvarigheten av svengelskan. Vi ska få prova att äta gräshoppor och dricka spenvarm komjölk. Vi ska blanda den spenvarma mjölken med kakao och tequila. Vi ska skörda agaveplantor och svettas ute på agavefälten. Vi ska få se de allra minsta destillerierna. Vi ska få se de allra största destillerierna. Vi ska få träffa människorna bakom produkterna. Vi ska kort och gott få se och lära oss så mycket det bara går om Mexico och den underbara dryck detta land har givit oss. V Jag vill i denna spalt ge er lite tips på bra hantverksmässig tequila samt ett par drinkar som passar perfekt nu när sommaren knackar på vår dörr. MEN FÖRST MÅSTE VI REDA UT LITE SAKER KRING DENNA MISSFÖRSTÅDDA SPRIT. Många av er har säkert hört att tequila tillverkas av kaktus, vilket är en ren missuppfattning. Den tillverkas av en specifik art av växtfamiljen agave. Agaven är nära besläktad med liljeväxterna, men inte alls med kaktusar. Det finns över 130 sorters Agave i Mexiko, men endast arten ”Agave Tequilana Weber Blue” får användas för tequilaproduktion. All tequila kommer från Mexico och från delstaten Jalisco. Dock dröjde det fram till maj 1997 innan EU ursprungsskyddade tequilan, så innan dess var det med största sannolikhet någon tysk råsprit med “tequilasmak” som du fick i glaset när du beställde en shot tequila på din lokala krog. Att alla “riktiga” tequilaflaskor skulle innehålla en mask är också bara en myt. Så vitt jag vet var det en marknadsföringskampanj i USA under 1940-talet. Däremot är det vanligt att du hittar en larv i en Mezcalflaska. Men ALDRIG i tequila. Tequila är inte starkare än annan sprit. Det är tillåtet att sälja i är totalt 10 bartenders som under 12 dagar ska fördjupa oss i ämnet tequila och landet Mexico. Vi ska färdas över den mexicanska landsbygden intryckta i en minibuss med tequila som är mellan 35 och 55 procent, men det är svårt att hitta någon som överstiger 40 procent. Vissa myter säger också att tequila skulle vara hallucinogent, vilket sannolikt kommer från att man antog att mezcal betyder meskalin och att det även kunde stämma in på tequila. Nu när vi har rätat ut några av de vanligaste frågorna kring tequila fortsätter vi med lite tips på bra hantverksmässigt gjord tequila. BLANCO - OLAGRAD TEQUILA ARETTE BLANCO Om du vill prova hur en riktigt bra tequila från Jaliscos lågland kan smakaär Arette Blanco ett bra alternativ. Tequila från låglandet får mycket inslag av citrus, sälta, örter och vitpeppar och blir extra framträdande i olagrade tequilasorter. Den avnjuts bäst som den är och serveras med fördel lite svalare än rumstemperatur. REPOSADO - TEQUILA SOM LAGRATS 2-12 MÅNADER PÅ EKFAT VIVA MEXICO REPOSADO Då denna tequila är en reposado vet vi att den har legat mellan 2 och 12 månader på fat. Vad har då faten tillfört till denna tequila? Jo, toner av choklad, vanilj samt mint är mycket tydliga på doften, vilket är klassiska dofter av ekfatslagrad sprit. Viva México Reposado är något eldigare än Arette Blanco, men samtidigt lite sötare. Viva Mexico destilleras av familjen Vivanco i deras eget destelleri “El Ranchito” som har funnits sedan 1994, men familjen Vivanco har odlat Agave i flera generationer. Tequilan som tillverkas på El Ranchito görs på Agave odlad på familjens egna marker, som alla ligger i Los Altos sluttningar. Destilleriet är ganska litet med en kapacitet kring 20 000 liter i månaden. Gör så här: 1. Häll följande ingredienser i ett högt glas: 5 cl blanco tequila 3 cl färskpressad lime (ca 1 frukt) 2 cl agave honung 2. Rör om med en lång sked och fyll upp glaset med en klassisk lager. 3. Garnera med limeklyftor och servera. MEXICAN COFFEE En kryddig, smakrik och smaskig varm kaffedrink som ger 6 glas eller muggar. Gör så här: 1. Gör 1 liter starkt och hett bryggkaffe; blanda kaffepulvret med 1 tsk malen kanel innan du brygger. 2. Värm 2,5 dl mjölk tillsammans med 50 g mörk choklad (som du brutit i bitar) Värm till chokladen har smält. 3. Vispa 3 dl grädde tillsammans med 1 tsk vaniljsocker, vispa tills grädden blir fluffig men inte för hård. 4. Blanda choklad- och mjölkblandningen i det kryddiga kaffet. 5. Häll upp 5 cl tequila i varje glas fyll sedan på med kaffeblandningen och toppa med grädden. Pudra med lite malen kanel överst. Servera! ■ TEXT & FOTO: VICTOR HALLBERG, BARMÄSTARE PM & VÄNNER DRINKTIPS LAGERITA Om du gillar öl är det här den perfekta läskande longdrinken! 30 | nöjesnytt
Nöjesnytt Kalmar SOMMARMODE
Nöjesnytt Kalmar TREND
Nöjesnytt Kalmar GLASSTEST
Nöjesnytt Kalmar STUDENTLIV
Nöjesnytt Kalmar TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Kalmar SERIER
Nöjesnytt Kalmar NOTISER