Nöjesnytt Kalmar 1
Nöjesnytt Kalmar PÅ KROGEN
Nöjesnytt Kalmar KALMAR STADSFEST
Nöjesnytt Kalmar SOMMARMODE
Nöjesnytt Kalmar TREND
Nöjesnytt Kalmar GLASSTEST
Nöjesnytt Kalmar STUDENTLIV
Nöjesnytt Kalmar TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Kalmar SERIER
Nöjesnytt Kalmar NOTISER Notiser SÅ MYCKET MER ÄN
KERAMIK I FÄRJESTADENS HAMN J ag håller på så länge jag orkar och tycker det är kul, säger Lotta Sjöberg och syftar på drejandet av keramik. Det var 38 år sedan hon avslutade sin utbildning på Capellagården i Vickleby och sedan dess har det varit fullt ös. Även om hon ofta får erbjudanden att ta sig an andra konstformer så är leran svår att lämna, som hon uttrycker det. Som keramiker driver Lotta idag keramikverkstaden och butiken Lotta och Mary i Färjestadens hamn. Det är genuint hantverk i stengods hon ägnar sig åt, skulpturalt och drejning som allt görs för hand. Hon jobbar med både konst och brukskeramik, och bygger även med keramiken. – Färg, form och funktion ligger mig varmt om hjärtat. När jag jobbar med bruksting är det viktigt att det är både vackert och funktionellt. En kopp ska till exempel vara lätt och tunn så att man verkligen kan dricka en god kopp kaffe. Då det inte är någon massproduktion finns möjligheten att få en specialgjord servis, sin egen bröllopsservis till exempel. Lotta har även hållit i många kurser och möjligheten finns att komma och prova på konsten själv. Varje år syns Lottas verk på Formex designmässa i Stockholm. Där har hon kunnat bredda sitt kontaktnät och idag säljs hennes keramik över hela Sverige, bland annat hos kedjan Bönor och Blad i Stockholm och i inredningsbutiker, restauranger och kaffe och te-handlar landet runt. Butiken Lotta och Mary har utökat så att man idag också köpa smycken och kläder här. Det finns även möjlighet att hyra en cykel hos Lotta och det är hon som driver Café Hamnplan tillsammans med vännen Micke. Det som en gång var ett skjul har nu växt sig till ett omtyckt café med fulla rättigheter. Här kan du ta med hunden och slå dig ner såväl ute som inne. Men Lotta brinner inte bara för sin egen verksamhet utan även Färjestaden och dess hamn speciellt. Hon är engagerad i Företagarföreningen som jobbar aktivt för att främja lokalt företagande i Färjestaden. Det var genom den hon och Carina Sjöberg drev igenom cykelfärjan som går från Färjestaden till Kalmar. Det är viktigt att få mer liv och rörelse till Färjestadens hamn, menar de båda, något som färjan verkligen bidragit till. – När jag öppnade var det bara jag, Restaurang Bojen och en korvkiosk här. Idag finns ett flertal små butiker, café och restaurang, och mer välkomnas, berättar Lotta. I sommar kan man som vanligt se fram emot bilträffarna på torsdagar och på Café Hamnplan blir det trubadur på lördagarna och förhoppningsvis något uppträdande på innegården. s SINUS I KÖPINGSVIK – KULINARISKT STRANDHÄNG K öpingsviks nya succé stavas Sinus. Vi snackar takterrass, jamaicansk bar på bryggan och delikatessen Soft Shell Crab från Indonesien. Och så livemusik i sommarens solnedgångar såklart. – Största anledningen att komma till oss i sommar är vår fantastiska mat, säger Björn Fagergren som tillsammans med Mikael Elmes driver restaurangen Sinus på Köpingsviks strand. Köpingsvik erbjuder inget liknande och Björn håller med om att en restaurang som Sinus har behövts. Det är nu fjärde sommaren Björn och Mikael står bakom rodret. När de tog över restaurang var den i behov av upprustning och de har renoverat i stort sett allt. Nu finns en stor uppfräschad uteservering och även bar och servering på en nybyggd terrass på taket. Takterassen är öppen dagtid men kan även bokas kvällstid av större sällskap. VAD HÄNDER I SOMMAR? – Nytt för i år är den jamaica-inspirerade baren som byggts längst ut på bryggan intill restaurangen. Mitt ute på vattnet kan man ta sig en drink, lägga sig i en hängmatta och lyssna på musiken som spelas. Då barområdet är hela 900 kvadratmeter stort räknar man också med att ha ett och annat uppträde här. – Det är en riktigt häftig upplevelse med det långgrunda vattnet och bryggan som sträcker sig rakt ut. Det är rent magiskt en sommarkväll, säger Björn och kan inte dölja entusiasmen för restaurangen. Lunch äter du här mellan halv tolv och halv sex, sedan serveras a la carte från sex till tio. På onsdagarna i juli är det grillbuffé och varje fredag och lördag bjuds det på livemusik. I år kommer bland annat favoriten Tre Drag att spela och trots att det inte finns något direkt dansgolv brukar det bli spontandans vad kvällen lider. DEN FANTASTISKA MATEN – Temat är ”Havet möter Asien” och i köket står två fantastiskt duktiga kockar varav en kille är från Thailand, berättar Björn. Detta innebär mycket fiskrätter och asiatiska influenser och mestadelen av all fisk och skaldjur inhandlas från den nepaliska fiskbutiken i Borgholm. Därifrån kommer bland annat populära Soft Shell Crab – en unik krabba från Indonesien som byter skal och som man kan äta hel. Den friteras och serveras med rostade nötter och olika såser. En annan favorit på menyn är Surf and Turf vilket innebär oxfilé serverat med gratinerad bakpotatis och grillade havskräftor. Med andra ord, är du i Köpingsvik i sommar finns det många anledningar att komma till strandrestaurangen Sinus. s nöjesnytt | 67