Nöjesnytt Malmö 1
Nöjesnytt Malmö PÅ KROGEN
Bar Italia i Västra Hamnen är känd för sin hemmag
jorda glass och sina goda latt e. Under sommarens soliga dagar är det ständigt en lång ringlande kö utanför caféet, nu utökar man öppett iderna även under vinterhalvåret. CAFÉ MÅNADENS OKTOBER – NU KÖR VI KVÄLLSÖPPET S ergio Gracia bor själv i Västra Hamnen med sin fru Christin och sonen Matteo på 5 år. Han har vacker havsutsikt och njuter av att bo i Västra Hamnen. År 2003 fl yttade Sergio sitt café Bar Italia från Hansakompaniet i Malmö ut till Västra Hamnen. – Den enda som trodde på mig angående fl ytten till Västra Hamnen var min syster. Alla andra sa åt mig att inte fl ytta ner hit. Första sommaren gick riktigt bra och vi hade genast fullt av kunder, men när vintern kom fi ck jag en chock. Plötsligt när hösten närmade sig och det regnade och blåste så hade vi inte en enda kund på en hel dag. Men man måste vara uthållig och tro på det man gör. Nu har vi lunchgäster året om och det byggs så att det knakar här i Västra Hamnen. DEN MAGISKA GLASSEN Glassen är hemgjord och görs på plats i det lilla köket på Bar Italia. Glassen är ljuvligt krämig, även sorben är otroligt fyllig. Glassen är omtalad i Malmö och Bar Italia är en het mötesplats för stora som små under sommaren soliga dagar. – Jag har ett hemligt recept som jag har provat mig fram till under fl era år. Jag gör allting från grunden och använder 100% äkta råvaror. Jag använder exempelvis äkta pistage från Italien och chokladen är av samma märke som Gordon Ramsey använder i sitt kök. Alla smaker är äkta och naturliga. KAFFE Hetaste drycken är latte men Sergio själv dricker nästan uteslutande espresso när han arbetar. Bar Italia använder alltid färskrostade bönor för att ge den perfekta kaffeupplevelsen. Man använder Mästers blandning som har en fyllig, söt och en smula bitter smakkaraktär och bönorna kommer från café Solde som har ett eget lokalt kafferosteri i Malmö. – Vi använder lokala leverantörer i så stor utsträckning som det går och köper in små kvantitéter för att kunna säkerställa kvalitén. Annars importerar vi såklart mycket från Italien och även en liten del från Spanien. GOURMET PIZZOR Sergio är uppvuxen med pizzabakning i blodet, någonting som han har haft stor nytta av. Hans föräldrar fl yttade till Sverige från Sicilien år 1963 och var de första som öppnade en pizzeria i hela Skåne. Sergios morbror Ignazio Amato öppnade den första pizzerian i Lund på 60-talet. Sedan har det bara rullat på. – Jag har gått livets skola och har ingen utbildning i yrket. Man får prova och experimentera sig fram. Nyckeln är kunnande och erfarenhet, säger Sergio. Sergio och hans bror Noffi hade under lång tid en pizzeria tillsammans på Lundavägen innan Sergio öppnade Bar Italia på Hansa. – Det var där vi tog fram receptet till pizzorna som jag fortfarande använder. Vi har tillsatt en smula surdeg i degen och det är viktigt att man inte låter degen bli för kall. Jag använder alltid buffelmozzarella, en smula parmesan, färskmald svartpeppar, färsk sallad och en skvätt av den fi naste olivoljan på pizzorna. FETTSNÅLT OCH HÄLSOSAMT Många tror att pizza, glass och tapas är ohälsosamt och fullt av fett. Sanningen är att det är felaktiga myter. Buffelmozzarella innehåller endast 20% fett till skillnad från många andra ostar som oftast innehåller minst 40% fett. Salamin är gjord på 93% kött och kommer från Italien. Glassen innehåller 6-8% fett och sorben 0%. – Många blir förvånade eftersom glassen är så krämig, men det har ingenting med fetthalten att göra. Det är tillvekningsprocessen som bestämmer konsistensen. Pizzadegen är även den gjord för att vara mer hälsosam. Den är framställd för att vara snällare mot magen, man ska inte känna sig tung och däst efter att ha ätit en pizza, menar Sergio. TEXT: LINN WIDÉN FOTO: PEPPE LAVRÉ 20 | nöjesnytt
Nöjesnytt Malmö HÖSTENS MODE
Nöjesnytt Malmö VINTIPS
Nöjesnytt Malmö NOTISER
Nöjesnytt Malmö TEKNIKPRYLA
Nöjesnytt Malmö RECENSIONER