Nöjesnytt Malmö 1
Nöjesnytt Malmö PÅ KROGEN
Nöjesnytt Malmö HÖSTENS MODE
LEKER MED ELDEN ANDERS VENDEL I den gamla textilf
abrikens maskinhus på Mobilia har krögaren och kocken Anders Vendel öppnat en ny restaurang. Med elden som värmekälla är Fabriken Malmös nya matt empel, och fabriksmiljön för tankarna till Meatpacking District i New York. T extilfabriken på Mobilia har en lång och speciell historia. Innan Mobilia öppnade på 60-talet hade Malmö yllefabrik och Manufakturbolaget sin produktion i byggnaden. Arbetsplatsen var ett tag en av Malmös absolut största och textilfabriken var en föregångare i Sverige. Nu stundar en ny tid för den gamla textilfabriken. Men maskinhuset har blivit en del av Anders Vendels restaurang och det intil liggande Organic Bakery & Deli. Fabrikskaraktären med betonggolv, tegelväggar och ett par metallbord fi nns kvar och detaljer från den ursprungliga miljön har varsamt bevarats för att skapa en unik känsla och upplevelse. BONDSK MAT DIREKT FRÅN VEDELDAD UGN Menyn består av enkla rätter med bondsk mat som kommer ut till bordet direkt från den vedeldade ugnen, kolgrillen eller rotisseriet. Precis som förr i tiden är det elden som är värmekällan i Fabrikens matlagning och gemenskapen står i centrum. Hela familjen ska känna sig välkommen. Priserna är därför familjevänliga och en mustig gryta, pizza och nygrillad kyckling är rätter som upp muntras att dela på. För de som vill sitta för sig själva fi nns det gott om intima bord för två. EN KOMPROMISSLÖS MATLAGARE Anders Vendel har under många år drivit några av Sveriges bästa restauranger såsom Vendels Matrum i Lund och Sture i Malmö. Vendel som i år deltog i TV4:s Kockarnas Kamp har bland annat mottagit Gastronomiska Akademiens guldmedalj och varit Årets Kock-fi nalist två gånger. För den kompromisslöse matlagaren handlar det alltid om råvarorna, som han menar är hjärtat i matlagningen. På Fabriken görs inga undantag. Restaurangen använder kvalitetsråvaror från Skånes och Europas gårdar som oftast är ekologiskt producerade, och i synliga köttkylar hängmöras kött innan det tillagas i restaurangens öppna kök. Restaurangchef på Fabriken är Sara Olsson som har en gedigen bakgrund från hotell och restaurang med åtta år i England och tre år i Vendelkoncernen. ORGANIC BAKERY & DELI Organic Bakery & Deli ligger i en del av samma lokal och drivs även det av Anders Vendel. Bageriet erbjuder omsorgsfullt bakat surdegbröd, bakelser, färdiga mackor och grytor att ta hem eller att äta i baren. TEXT: SAMO NESNO FOTO: PRESSBILD 46 | nöjesnytt
Nöjesnytt Malmö VINTIPS
Nöjesnytt Malmö NOTISER
Nöjesnytt Malmö TEKNIKPRYLA
Nöjesnytt Malmö RECENSIONER