STT 1
10 STT Vecka 25 onsdag 20 juni 2018 Första kullen
diplomerade undersköterskor utexaminerade SVENLJUNGA I förra veckan var det avslutning för Lärcentrum i Svenljunga. En extra högtidlig sådan, då den första kullen diplomerade undersköterskor tog examen. Det blev en stämningsfulll avslutning i Svenljunga kyrka, med bland annat sång av rektor själv, Svenljunga ingår i ingår i Lars Bengtsson, ackompanjerad av Anneli Ringdahl Egbo. Lars Bengtsson höll även ett tal, där han rekommenderade eleverna att skaff a ett lånekort på biblioteket . – Om ni enkelt vill ta er till en annan plats i sommar kan ni låna en bok och med fantasins hjälp förfl ytt a er dit författ aren för er. Därefter var det dags för utdelningar av olika slag, bland annat avtackades de frivilliga som hjälpt till med språkcaféet. Och för första gången hölls diplomering av eleverna på vård- och omsorgsutbildningen. Lars Bengtsson är glad över att ha fått diplomera den första kullen undersköterskor. – Det känns jätt ekul, det har varit en lång process för oss att bli certifi erade för att kunna dela ut diplomen, som i sin tur är en kvalitetsstämpel på de som utexamineras, säger han. VO-college Sjuhärad, och det är därigenom man får diplomera dem som genomgått utbildnin gen (läs mer om VO-college i faktarutan här intill) . – Diplomeringen gör gör att man blir anställningsbar över hela landet, säger Lars Bengtsson. Utbildningen startar på nytt till hösten. Ansökningstiden till höstens kurser gick ut den 15 juni, men är man intresserad av någon kurs kan man kontakta Lärcentrum för att höra om det fi nns platser kvar. De nyutexaminerade undersköterskorna har blandade känslor efter att utbildningstiden är över. Det är skönt att vara klara och komma ut i arbetslivet, säger de. – Det känns som en befrielse, säger Sara Bergenstråhle. Men med glädjen blandar sig en portion vemod. – Det känns tråkigt att lämna klassen, vi har stött at varandra genom utbildningen, säger My Magnusson. Jaqueline Lindbäck inDIPLOMERADE. De nyblivna undersköterskorna diplomerades vid Lärcentrums avslutning i Svenljunga kyrka. FOTO: KATARINA JOHANSSON stämmer. – Den här gruppen byggde en familj, säger hon. Klassen vill också lyfta sina lärare, Lisbeth Larsson och Liselott Ejervall Davidsson. – De har varit fantastiska och anpassat undervisningen efter varje individ, säger Malin Henriksson. KATARINA JOHANSSON katarina@stthuset.com Vård- och omsorgscollege Vad är VO-college? Vård- och omsorgscollege är en plattform för samverkan mellan arbetsgivare, fackförbund och utbildare inom vård- och omsorgssektorn. • Det är också en kvalitetsstämpel som visar att den som utbildat sig inom ett Vård- och omsorgscollege har gått en utbildning i nära samverkan med arbetslivet, och därmed har goda chanser att få jobb. • Lärcentrum Svenljunga ingår i VO-College Sjuhärad. Vad krävs för att få diplom? För att få diplom från VO-College på vuxenutbildningen ska du ha minst betyg ”E” i 1500 gymnasiepoäng . Vad betyder diplomet? Diplomet kan man använda när man söker jobb. Då ser arbetsgivaren att man har gått en bred utbildning som håller hög kvalité och som är anpassad efter verksamhetens behov. Diplomet kan vara meriterande, men det fi nns inget nationellt krav på diplom för att vara anställningsbar. Säljer ekologiska produkter genom nytt koncept KALV Eva Allgulander och Bengt-Åke Carlsson, som driver Backa Loge i Kalv, har startat med odling av ekologiska bär och grönsaker, som delvis säljs genom ett helt nytt koncept. Något som frodats trots årets torka är jordgubbarna, som fanns att skörda redan långt före midsommar. Odlingarna har Eva och Bengt-Åke hemma på sin gård i Klägghult utanför Kalv. – Vi började i liten skala när vi fl ytt ade in för fyra år sedan, säger Eva. Verksamheten har växt undan för undan, och sedan Eva nyligen blivit pensionär satsar hon extra på odlandet. Nu odlas bär, grönsaker och frukter av olika slag på gården. De har också höns, får och bin. Alla produkter, både det som odlas samt äggen, lammkött et och honungen, är certifi erade enligt EU:s regler för ekologisk odling. Honung känns ju som en ekologisk produkt i sig, vad skiljer den ekologiska honungen från den ickeekologiska? – Man ska ha bina där det är mycket naturområden, eller minst tre kilometer från konventionell odling. Vi har ett Natura 2000-område på vår egen mark, och dessutom använder vi ekologiskt vax och ekologiskt socker till bina, berätt ar Eva och Bengt-Åke. Årets första honung har just slungats, och Eva och Bengt-Åke har börjat sälja av den. Tillsammans med jordgubbarna, som ger en riklig skörd i år. – Vi trodde inte det skulle bli så många jordgubbar i år, men det har blivit en stor skörd, och de var väldigt tidiga. Eva och Bengt-Åke säljer även tillagade produkter, som sylt, saft och bröd. – Men det vi tilllagar är inte ekologiskt certifi erat, även om det görs på ekobär. Det krävs ett annat tillstånd för det. De saluför sina varor bland annat genom det nya konceptet ”Reko-ring”, som innebär att konsumenter via sociala medier beställer ekologiska varor av olika producenter. Varorna levereras en gång i veckan till en plats på orten, där kunderna kan komma och hämta upp beställningarna. – Det är ett projekt som skapats för att stött a småproducenter, säger Eva. Eva och Bengt-Åke är medlemmar i reko-ringarna i Borås, Varberg och Mark. Eva använder sig också av samma koncept i Håcksvik, dit hon åker en gång i veckan. EKOLOGISKT. Bengt-Åke Carlsson och Eva Allgulander har fått en god skörd av ekologiska jordgubbar i år. FOTO: KATARINA JOHANSSON – Fast där är det en del som handlar direkt också, utan att beställa i förväg. Gårdens produkter säljs även på Backa Loge, när caféet är öppet. Än så länge är det söndagseftermiddagar som gäller, men den 1 juli börjar man att ha öppet dagligen. KATARINA JOHANSSON katarina@stthuset.com Backa Loge Var: I Kalv, vid stranden av sjön Fegen. Verksamhet: Café, vandrarhem, ordnar bröllop och andra fester. Försälning av ekologiska produkter från parets gård. Paket med cykling, kanoting och vandring. – Paketen passar dem som tycker naturupplevelser är soft, men inte liggunderlag, säger Bengt-Åke. Så äter du jordgubbarna i midsommar Jordgubbar är godast naturella, säger Bengt-Åke och Eva. Här kommer deras bästa tips på servering: • Färska jordgubbar med nyslungad honung och naturell kravyoghurt med naturlig fetthalt. • En sallad med skivade jordgubbar, citronmeliss och balsamvinäger.