Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Hoppas ni alla haft
en härlig ”hemester”och att det funnits tillfällen att äta och dricka gott under sommaren, även om man inte kunnat vara i så stora sociala sammanhang. Än är inte sommaren över och det finns många anledningar att ta ett glas bubbel, varför inte till skaldjuren som nu är aktuella. Den här gången tipsar jag om ett mousserande rosévin av bra kvalité, tänk på att rosé inte enbart behöver höra sommaren till utan funkar utmärkt som matvin året om. Det röda vinet passar fint om du låter grillen vara kvar framme ett tag till, men även till höstens rustika grytor… låt er väl smaka! /Text: Liselotte Andersson ROTARI ROSÉ 2014 / Trentiono-Alto-Adige, Italien / Art.nr 7701 / 129 :I norra Italien, vid foten av de italienska alperna är läget perfekt för att tillverka bra mousserande vin. Många känner säkert igen den vita varianten av Rotari, men här har jag valt rosén. Vinet tillverkas av 75 % chardonnay och 25 % pinot noir, klassiska champagnedruvor. Vinet tillverkas också enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Vinet ligger hela 24 månader på sin jäst, vilket ger det en lite brödig och mognare ton. ZUCCHINIPLÄTTAR Skörda Lagra Laga: Johannes Wätterbäck & Therese Lundén / Bonnier Fakta Då och då river vi zucchini och gör matiga plättar. Ett bra sätt att omvandla sensomarens överflöd. Servera gärna med morotstsatsiki (som du också finner recept på i boken) eller rårörda lingon. DU BEHÖVER: (4 portioner) 2 ägg 2 ½ dl vetemjöl ½ dl kikärtsmjöl 3 dl mjölk 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 zucchini, á 300-400 g 1 dl riven lagrad ost Smör till stekning GÖR SÅ HÄR: • • • • Vispa ägg, vetemjöl, kikärtsmjöl, mjölk, salt och peppar till en jämn och ganska tjock smet. Riv zucchini grovt, det ska bli 5 dl. Blanda ner den rivna zucchinin och osten i smeten. Hetta upp smör i en stekpanna och klicka i zucchinismeten till lagom stora plättar. • Grädda på båda sidorna tills plättarna är härligt gyllenbruna. – eFenix Brewery A tt bryggeri på frammarsch Text: Camilla Larsson Foto: Privat llt började med några vänner som hade ett stort ölintresse och drömde om att starta ett bryggeri i Norrköping. De ville tillverka öl med hjärtat i hantverket. Resultatet blev Fenix Brewery och den 1 juni lanserade varumärket sina fyra första ölsorter på Systembolaget. Idag är de 13 delägare i företaget plus Marcus Ljung och Jörgen Franzén som brygger all öl och är delägare i driftbolaget. De har fått en riktigt bra start trots coronapandemin och har redan fått höra mycket positivt om ölen. – De öl som vi tillverkar idag är Fenix Lager, Fenix Blonde, Fenix Pale Ale och Fenix Summer Weiss. Alla är lättdruckna 16 NOLLTRETTON öl som passar de flesta då vi valde att rikta in oss på den breda massan till en början, berättar Marcus som tidigare har jobbat på bryggeriet Nils Oscar i Nyköping och har lång erfarenhet av att brygga öl. Vad har ni för framtidsplaner? – Vi kommer givetvis utveckla fler ölsorter. Tanken är att vi ska ha runt tio ölsorter i vårt grundsortiment plus lite olika special edition. Vi har även en lokal över vårt bryggeri som vi ska göra i ordning där tanken är att vi så småningom ska kunna hålla lite ölprovningar för företag och slutna sällskap. (CL) Jag har själv haft lite svårt för Rioja, tycker att de tidigare kunnat vara lite jordiga och tunga, men sedan ett 10-tal år tillbaka har många producenter ställt om sin produktion och utvecklat sin Rioja till en mer modern och elegant produkt. Nu finns all anledning att omvärdera sina tankar för här görs riktigt bra grejer. Bodega Muga är ett anrikt vinhus som verkat sedan början av 1930-talet, nuvarande generation har drivit på moderniseringen och man förfogar nu över 620 hektar och har även avtal med andra odlare för att säkra tillgången av högkvalitativa druvor. Det här vinet består till 70 % av den allra vanligaste druvan i Rioja-Tempranillo, man har sedan adderat 20 % garnacha, 10 % graciano och mazuelo för att hitta den rätta balansen. I Rioja är ekfatslagring viktig och Muga har därför hela tre egna tunnmakare anställda. Detta vins första jäsning görs dock på ståltank, sedan väntar 6 månader på stora ekfat och därefter 24 månader på små ekfat. Efter denna långa process buteljeras vinet och får sedan vila 12 månader på flaska innan det finns på marknaden. Mugas Reserva bjuder på tydliga toner av mörka bär, vanilj, kaffe och en aning mynta, den långa fatlagringen sätter förstås också tydliga spår i både doft och smak. Vinet passar perfekt till en grillad entrecôte med kryddsmör, mustiga viltgrytor med svamp eller till vällagrade ostar. MUGA RESERVA 2016 / Rioja, Spanien / Art.nr 73711 / 189:Annars är vinet torrt, friskt och fruktigt med inslag av jordgubbar. Man hittar fina citrustoner med en liten angenäm bitterhet i avslutet. Producenten Mezzacorona har varit verksam i drygt 100 år och är kända för sitt kvalitétstänk och miljömedvetna arbete och vinner ofta priser och får fina vinbedömningar av branschpress. Jag dricker det gärna som aperitif, med charkuterier, ostar eller till färska räkor som serveras med en krämig örtmajonnäs. Finns att finna på hyllan hos rätt många Systembolag. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl