Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nytt år och nya möj
ligheter… att dricka härliga viner under år 2019. Det släpps en hel del roliga och nya drycker på Systembolaget och första släppet är den 18 januari – och här finns några viner som jag tycker är värda att prova. Jag har valt ut två viner som jag tycker är väldigt intressanta och som passar till mat vi äter när det är lite kallt och ruggigt där utanför vårt fönster. Som en liten teaser för er som tycker om öl så finns det även i släppet en ny härlig öl. /Text: Peter Lannesand Vinkonnesör NAPARBIER FUZZY Art.nr 11215 / 32,90 En fruktig IPA från Spanien. SALLAD MED RÖDBETOR, SÖTPOTATIS, APELSIN & VALNÖTTER Ur boken: Vegan 100 / Gaz Oakley / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 3 rödbetor, skalade 2 sötpotatisar, skalade 1 msk olivolja 2 kvistar färsk timjan 2 apelsiner, skalade och skivade en näve rucola en näve spenat 3 msk hackad gräslök 30 g (1/2 dl) valnötter, lätt rostade i en torr stekpanna Till dressingen: 3 msk valnötsolja eller extra jungfruolivolja 1 tsk grov senap 2 msk rödvinsvinäger skal från 1/2 apelsin en nypa salt och peppar GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 200 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Skär rödbetorna och sötpotatisarna i lika stora klyftor. Lägg dem på bakplåten, ringla över olivolja och rör runt så att bitarna täcks. Riv isär färsk timjan med händerna och strö över plåten. Ugnsbaka i 25 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en liten skål. Strävhet Ta ut de mjuka sötpotatiserna och rödbetorna från ugnen och låt dem svalna lite. Lägg apelsinskivor, rucola, spenat, gräslök och valnötter i en serveringsskål, följt av de varma rödbetorna och sötpotatisarna. Ringla över ett par matskedar av dressingen, blanda runt lite lätt och servera på en gång Fyllighet Syra Populära semlor hos Lilla Brödboden Semlor har börjat säljas för fullt, inte minst på Lilla Brödboden som förra året utsågs till ”Linköpings bästa semla” när Arlas årliga omröstning för stans bästa semla avgjordes. Semmeldagen är snart här och bagerierna börjar fyllas med alla möjliga sorters semlor. Det finns allt möjligt att välja mellan och det är mer eller mindre bara fantasin som sätter stopp för vad en semla kan innehålla. Ett ställe som bakar mängder med semlor är Lilla Brödboden, som är glada över förra årets utmärkelse. – Det är såklart en fantastisk utmärkelse och bevisar att vi har riktigt bra semlor, säger Niklas Stenmark som är ägare för Lilla Brödboden. VÄLKÄNT RECEPT Det är ingen tillfällighet att semlorna går bra, 2017 fick nämligen Niklas ta 18 NOLLTRETTON över Lasse Önnegrens omtalade recept på semlor. Receptet verkar inte ha gått ur tiden utan går fortfarande hem hos Linköpingsborna. – Förra året tillverkades cirka 10.000 semlor på semmeldagen – vi hade runt 12 stycken bagare som fick baka semlor hela dagen, säger Niklas och fortsätter: – Det är de traditionella semlorna med mandelmassa i som går allra bäst men vi tillverkar även en del andra som till exempel glutenfria semlor, vaniljsemlor och wienersemlor. När Nolltretton pratade med Niklas var det inte officiellt vilken årets semla var. – Förra året var det nachosemlan som vi faktiskt testade här på Lilla Brödboden. Det är mycket möjligt att vi gör något kul med årets semla också beroende på vad det blir, avslutar Niklas. (CL) RIESLING VINUM OPTIMUM , 2017 / Österrike / Art.nr 92055 / 159 kronor Här har jag hittat ytterligare ett härligt vin från Österrike, där landets vinrykte förstördes i och med att man år 1985 hittade glykol i en flaska. Men landet har sedan dess gjort en revansch inom vinindustrin och släpper många kvalitetsviner idag. Detta vin är ytterligare ett exempel på detta. En härlig riesling som är fruktig i sin smak med en härlig touch av päron, aprikos och limesmak. Vinet passar perfekt till hummer eller räksoppa. Passar även bra till skaldjur om man så önskar eller många fiskrätter med lite syra i såsen. Sötma Fyllighet Syra PERRICONE – GUARNACCIO 2016 / Italien, Sicilien / Art.nr 92300 / 149 :Vinet som är gjort av den ganska okända druvan Perricone har sitt största säte på Sicilien. Druvan som är ganska kraftig gör att vinet får en kraftig fatkaraktär med smak av läder, kaffe och cacao. Doften får en härlig nyans av viol, blåbär och mynta. Vinet kommer från en mindre vingård som utgör endast 300 hektar på Tasca d'Almeritas egendom Tenuta Regaleali. Detta vin passar perfekt till t ex lammrätter, men även till grytor på lamm eller nötkött. Foto: Henrik Nydahl