MITT VAPEN Nordguide väljer Sauer 404 – Just 404:
an uppfyller allt jag behöver, den är som ett helt vapensystem. Jag kan i princip custombygga detta vapen helt efter mina önskemål, säger Tommy Holmberg som i över tjugo års tid erbjudit High End-resor för jägare med tjocka plånböcker. Det vilar lite av ett skimmer av mystik kring Nordguide – man ser aldrig några annonser, de marknadsför sig inte alls. Finns han? Vem är han? Tommy Holmberg skrattar. Det är han som är Nordguide. – Vi har hållit på med High Endresor och spektakulära jakter i tjugo år, berättar han, men inte behövt marknadsföra oss så mycket. Men han medger att det var lite knepigt i början, när han som tjugotvååring drog igång sitt koncept tillsammans med den några år äldre kompisen. Jakt, självklart, i något av Europas sista vildmark, fullt jämförbar med Alaska. Men mat och dryck har fått ett rejält utrymme. Det är inte grillkorv som serveras under dessa jakter, inte. Här handlar det snarare om årgångsviner, champagne och ostron! – Vi har varit matintresserade från unga år och har utvecklats som kockar. Vi satsar mycket på lokala råvaror säger Tommy och berättar att det hänt mycket i den gastronomiska världen i Norrbotten de senaste tjugo åren. – Då fanns det sommelierer som knappt visste vad man skulle servera till ripor och risotto. Kanske att vi varit delaktiga i utvecklingen. Han konstaterar att sociala medier också bidragit till utvecklingen och att smäller rätt högt när Nordguide kommer till restaurangerna och berättar om sina viktiga gäster. Det gick som sagt lite trögt i början. För även om gästen var mycket nöjd med sin upplevelse kom det sällan en svans av vederbörandes kontakter. – Dels tror jag inte de rekommenderade sina vänner att komma, de ville behålla upplevelsen för sig själva. Dels är många i den världen inte så superfysiska och inser att det handlar om en tuff vistelse. Däremot återkommer våra gäster år efter år – och betalar hiskeliga summor för det. De tycker att det är värt det. Men de hade tur, en av de första förfrågningarna kom från Tyskland via turistbyrån. – Det var fem chefer från reseindustrin som tog oss unga grabbar under sina vingar. De tyckte vi hade hjärtat på rätta stället och skickade gäster till oss. Sen snubblade de över en tyskättling som bodde i USA och hade skaffat sig ett gediget nätverk där. – Han flyttade till Sverige och 118