AMES 1
DRYCK FRANZ WENINGER PRODUCERAR UTSÖKTA NATURVINE
R TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD Franz Weninger har vingårdar i både Österrike och Ungern och är en av de båda ländernas allra främsta vinproducenter. De välsmakande naturvinerna är prisade och mycket omtyckta. Ett av vinerna har exklusivt producerats för och getts namnet ”Krogen som inte finns”. Franz växte upp i Burgenland och fick tidigt lära sig om vinmakande från sin pappa. Efter universitetsstudier i vinkunskap och arbete vid olika framstående vingårdar i världen kunde Franz involveras i familjens verksamhet år 2000. Familjens vingård ligger i Horitschon i Österrikiska Burgenland. Efter murens fall driver de även en vingård i Ungerska Sopron/Balf. Arbetet sker helt biodynamiskt både i vingård och vineri. Ett flertal druvor odlas med specialiteten Blaufränkisch/Kekfrankos. Vinerna har kontinuerligt utvecklats till idag en väldigt hög kvalité. År 2018 blev Franz utsedd till Österrikes främsta 50 vinmakare och prisades samtidigt för sitt framgångsrika ekologiska arbete för att skapa naturviner. Vinet Dürrau Blaufränkisch utsågs till Österrikes bästa vin detta år. I Sverige har vinet Sopron från Ungern blivit en succé och rankats högt av vinjournalisterna. Innovativa Davide och Sandra Lindqvist har genom en överenskommelse med Weninger lanserat ett eget vin från sin favoritproducent, givetvis under etiketten ”Krogen som inte finns”. Sopron Vinet Sopron har fått namnet efter ett område i västra Ungern på gränsen mot Österrike. Jordmånen är perfekt för vinodling och de varma nätterna klaras genom floden Neusiedlersee. Det lite lättare vinet har en inbjudande röd färg. Doften är fruktig. Smaken kryddig med inslag av fat, bär och örter. Lång eftersmak. Druvorna är 55 procent Kékfrankos och 45 procent Syrah. Vinet har skördats manuellt och lagrats på stora ekfat i 10 månader. Passar mycket bra till de flesta kötträtter. Steiner Vinet Steiner kommer även detta från området Sopron i Ungern. Färgen är blåröd. Doften är litet kryddig. Smaken är litet rökig och har inslag av lavendel och bär. Kryddig, nyanserad smak med inslag av mörka körsbär, lavendel, skogshallon, svartpeppar, blåbär, rökig mineral, kryddnejlika och blodapelsin. Druvan är Kékfrankos. Har skördats manuellt och lagrats på ekfat. Lämpligt till litet kraftigare kötträtter. Krogen som inte finns Färgen är mörkt, mörkt röd. Doften har en tydlig fruktig- och bärighet. Smaken kraftfylld men mild där mörka bär framträder. Eftersmaken är god. Druvan är Blaufränkisch vilken har skördats för hand. Spontan och naturlig jäsning och därefter lagring på stora ekfat. Gott i sig självt men bra till de flesta lättare rätter. ® VINTIPS Steiner Nr 92599 308:Beställningssortimentet Sopron Nr 2158 119:Beställningssortimentet Krogen som inte finns Nr 52603 159: