AMES 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD TJUGOE
N SVENSKA RESTAURANGER MED MICHELINSTJÄRNOR 2022 Guide Michelin har för 2022 gett stjärnor till 74 av Nordens bästa restauranger. Danmark är alltjämt Nordens främsta gastronomiska land. För 2022 har Danmark 29 rankade restauranger, Sverige 21, Norge 14, Finland 8 och Island 2. Årets utmärkelser presenterades i en TVshow från Stavanger måndag den 4 juli. – Våra inspektörer imponeras av den kulinariska avantgardismen hos de nordiska restaurangerna. Länderna briljerar med personlighet och mod hos sina kockar, som är internationellt erkända stilbildare, sade Gwendal Poullennec, internationell direktör för Guide Michelin. Tre stjärnor har alltjämt fyra nordiska restauranger. Björn Frantzens, Frantzen i Stockholm och Rasmus Kofoeds, Geranium i Köpenhamn. Esben Holmboe-Bangs Maemmo i Oslo samt Renee Redzepis noma i Köpenhamn. För Sverige var det positivt att i årets nordiska guide fick tre restauranger sin första stjärna, Adam & Albin, Knystaforsens och Nour. Hotell Borgholm tappade sin stjärna. Sayan Isaksson fick åter en stjärna, denna gång för sin nya restaurang Nour, uppkallad efter sin dotter. Nour var med 34 på scenen tillsammans med pappa Sayan. Tidigare har Sayans restauranger Esperanto och Imouto haft en stjärna. Knystaforsen restaurang ligger utanför Rydöbruk, nära Halmstad. I familjens eget hus, på landsbygden, erbjuds en femtonrätters meny byggd på närproducerade råvaror. På scenen i Stavanger fanns danska paret Eva och Nicolai Tram med barnen Björn och Finn. – Vi är så tacksamma för gästerna och för vårt team där hemma, sa Nicolai Tram, mycket känslosamt, från scenen i Stavanger. Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman har framgångsrikt arbetat tillsammans i sjutton år. Adam & Albin öppnade i sin nuvarande form på Rådmansgatan år 2016. Tidigt blev restaurangen prisad där måltiden var händelserik, många rätter färdigställdes vid bordet. Säsongens råvaror styr kvällens smakrika meny som kan variera dag för dag. Och nu har Adam & Albin en Michelinstjärna. – Det här är ett stort ögonblick för oss. Vi har väntat på detta länge, sa Albin Wessman under galan i Norge. Paret driver även den asieninfluerade restaurangen Misshumasshu. Till hösten går de in i ett nytt projekt då de öppnar sin hittills största restaurang i Slakthusområdets Hus 26. Det är en del av en stor satsning på det tidigare Slakthusområdet vilket ska bli en ny gastronomisk mötesplats med ett stort antal barer och restauranger. Michelinguiden Allt började 1900 när Michelin-bröderna André och Édouard, i ett försök att få de nybakade franska bilförarna att uppleva landsbygden och livet bakom ratten, introducerade sin guidebok med information och tips var bilister kunde få hjälp med sin bil om de stötte på problem samt var de kunde äta och sova. Michelins guide inkluderade vägkartor, bensinstationer längs vägarna, naturligtvis råd om däckbyten och en lista över bra ställen att bo och äta på resan. Det var först 1926 som guiden började med sin snart 100-åriga tradition med att dela ut stjärnor till restauranger, då Michelin-bröderna anlitade den första av en lång rad av sina mytomspunna restauranginspektörer. Norden har haft sin egen guide sedan år 2015. Fem kriterier finns för bedömning av maten, kvaliteten på råvarorna, smaken och tillagandet, personligheten, värdet för pengarna och att alltid en hög kvalité hålls. • En stjärna betyder att det är en ”väldigt bra restaurang i sin kategori” • Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg” • Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en egen resa” Svenska Michelinrestauranger 2022 Tre stjärnor Frantzen, Stockholm Två stjärnor Aloë, Stockholm Gastrologik, Stockholm Oaxen Krog, Stockholm Vollmers, Malmö En stjärna i Göteborg; 28+ Bhoga Koka Project SK Mat & Människor. En stjärna i Stockholm; Adam & Albin Agrikultur Aira Ekstedt Etoile Nour Operakällaren Sushi Sho. En stjärna i landet; Knystaforsen, Rydöbruk, nära Halmstad PM & Vänner i Växjö Äng, Tvååker/Varberg. ®