Buffé 1
Lär dig laga BÄSTA OSTSÅSEN En varm. lite seg ost
sås kan få vilket hälsofreak som helst på fall... Missa inte denna! När ost hettas upp vill dess proteiner och fetter gärna separera från varandra, vilket gör att den smälta osten blir grynig, klumpig och fl ottig. Efter en tid i Buff élabbet har vi nu ett recept på en slät och glansig ostsås som smälter perfekt över nachos, och som passar att doppa i (fondue). Genom att sedan låta ostresterna stelna får du en perfekt hamburgerost. Hemligheten för att lyckas med ostsåsen stavas citronsyra och bikarbonat, helt enkelt ett eget emulgeringsmedel som får proteinerna och fetterna i osten att bli kompisar och hålla ihop. Bäst av allt: Det är busenkelt att fi xa. BÄSTA OSTSÅSEN Garanterat jämn och smidig ostsås, perfekt till gratänger och att dippa i. GER CA 6 DL Lös 2 ½ tsk citronsyra och 2 ½ tsk bikarbonat i 1¼ dl vitt vin (gärna riesling). Eftersom blandningen bubblar mycket är det bra med en hög kastrull. Hetta upp tills såsen sjuder. Tillsätt 2 krm salt och 500 g riven ost (gärna lagrad herrgård) under ständig omrörning tills det blir en tjock och fi n ostsås – men koka inte. NACHOSTALLRIK Sätt ugnen på 225˚C. Fördela tortillachips i en ugnsform. Toppa med tacobönor (se recept), tärnade tomater, fi nhackad rödlök och fi nhackad gul paprika. Värm i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut formen och ringla över ostsås (se recept). Strö över färsk koriander. Servera genast. Fredagsmys utan att laga! Ostigt chokladbräck Överraska med ett annorlunda chokladbräck. Ost och choklad tillsammans med crunchiga mandlar och syrliga bär blir en garanterad hit. GER CA 30 BITAR Sätt ugnen på 225˚C. Sprid ut 50 g riven prästost på en bakpappersklädd plåt. Gratinera 5–10 minuter, till fi n färg. Låt svalna. Bryt i mindre bitar. Smält 200 g mörk choklad över ett vattenbad. Grovhacka 50 g sötmandel. Häll ut chokladen på bakpappersklädd plåt och toppa med mandlar, ½ dl torkade tranbär, ½ dl gojibär och ostkrisp. Avsluta med fl ingsalt. Låt stelna och bryt sedan i bitar. Orkar inte! När även den enklaste matlagningen känns för jobbig kan man snegla på den tyska klassikern »kalten platte« – här i ny modern tappning. Vi maxar en bricka med lite av varje efter egen smak, till exempel: chark (serranoskinka, lomo och salami), ost (mellanlagrad präst, långlagrad herrgård och en snäll svecia), frukt & bär (blåbär, päron, physalis, björnbär, sharon, fi kon, granatäpple och passionsfrukt), dessutom kapris, torkade dadlar och saltade nötter samt några goda bröd! På brickan har vi en mycket lättlagad marmelad som är perfekt till hårdost. Och den görs med fördel i förväg. Gör egen burgarost Smaksatt ost! Får du ostsås över så passa på att smaksätta med örtkryddor, chili eller någon smak som överraskar. Häll såsen i en liten form och låt osten stelna i kylen. Vicka ur och skär i tjocka skivor. Blir perfekt att smälta över hamburgaren. TACOBÖNOR Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Häll i 2 förp kokta, avrunna svarta bönor (à 380 g), mosa dem lätt. Stek en minut. Häll på 1 påse taco kryddmix, ½–1 skivad röd chili och 1 dl vatten. Låt sjuda i ca 5 minuter. Vad smakar 22 B UFFÉ 11 • 2016 »Givetvis smakar inte hålen, men ytan runt hålen kan få en karaktäristisk smak beroende på ostsort. Ibland samlas fl yktiga