019 1
LUNCH TEXT OCH BILD: THOMASHELSING M8’S R estaura
ngen har fyllt tomrummet efter Käk som lämnat Örebro. Via saluhallens webbsida beskriver man sig som en ”kaxig, urban nykomling” och fokuset ligger på smaker typiska för den sydamerikanska kontinenten. Något nytt och spännande alltså. Den här dagen har man erbjudande på en köttbit men jag går på standardutbudet och väljer M8’s egen burgare. Käks burgare var inget vidare, har vi fått en kvalitetsförbättring i Saluhallen nu? Jag kan direkt konstatera att hamburgaren håller ihop väl trots sina dubbla köttpuckar, men där stannar också de positiva intrycken. Köttet är visserligen lagom stekt och ljust rosa, men det smakar nästan ingenting. Smakerna kommer istället från tillbehören. Nytt för mig är baconsylten som faktiskt är en helt okej smakupplevelse även om det låter konstigt på förhand. Men sedan har man vräkt på med inlagd gurka som gör att burgaren smakar surare och surare för varje tugga man tar. På sidan om har jag uppgraderat till de lite dyrare tryffelstripsen. Dessa har en alldeles lagom tryffelsmak men är tyvärr alldeles för översaltade. Föregångaren Käk sålde snabbmatsburgare som endast i undantagsfall lyfte dem över de stora kedjorna. Rent burgarmässigt verkar inte M8’s ha höjt smakupplevelsen i den här delen av Saluhallen. Kanske är sura hamburgare stort i Sydamerika, men de går inte hem hos den här recensenten. Hoppas ändå att man fortsätter att experimentera och hittar bättre smaker under hösten, för sydamerikanskt är vi inte bortskämda med här. Vi är bara bortskämda med luncher på hög nivå. PAUS P aus hittar du inne på Galleria Vågens tredje våning. Matsedeln den här dagen ser inte så lockande ut på förhand utan ger mest ekon av en lokal kvarterspizzeria. Det är snabbmat som lövbit och pommes, bakad potatis och en pastarätt. Överst står det dock kycklingtallrik med pommes, grönsaker och sås så jag väljer den. Paus är rent och prydligt men det finns detaljer som ändå drar ned helhetsintrycket på ett onödigt vis. Exempelvis borde glaset jag plockat på mig ha kasserats för länge sedan efter alldeles för många maskindiskningar. Det gick knappt att se drycken jag hade i det, repigt var bara förnamnet Salladsdelen är enkel men kanske i enklaste laget. Det finns oliver, melonbitar, en vitkålssallad och en vanlig grönsallad. (Den sistnämnda är det som även följer med till kycklingen). Jag får in maten ganska snabbt, det är ju ändå snabbmat. Jag har valt blandad sås vilket innebär att den starkare tomatbaserade såsen hällts över den milda såsen. Det är klen smak på kycklingen som serveras i tunna skivor och även de tjocka pommesstavarna är lite smaklösa. Alltså behövs såserna men inte heller dessa bjuder på någon större smaksensation. Är man sugen på snabbmat kan en kycklingtallrik vara riktigt gott men det kan jag tyvärr inte säga om denna. Jag kan säkert räkna upp ett tiotal pizzerior runt om i stan som serverar en godare kycklingtallrik än så här. 85 kronor är väl ett relativt lågt lunchpris numera, även om det inte är bland de lägsta, men maten var inte tillräckligt bra för att motivera det priset. Konkurrensen bland Örebros restauranger är numera för bra för det. 10 NOLLNITTON