019 1
MAT TEXT: THOMASHELSING RECEPT: JIMMIE LANNÉR BIL
D: GITSY LANNÉR PAELLA MED KYCKLING OCH RÄKOR I förra numret tipsade vi om en klassisk rysk rätt, fast med ny touch. Den här gången vill vi lyfta fram en spansk pärla i form av paella. Den här välkända spanska risrätten med saffran är både färgstark och smakrik. En klar vinnare för den stora familjen eller de många matlådorna. Ingredienser 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 4 dl långkornigt eller annat valfritt ris 2 msk olja 1 paket saffran (à 0,5 g) 2 dl vitt vin 6 dl hönsbuljong 1 röd paprika 2 dl djupfrysta ärter 4 kycklingfiléer 1 msk olja 1 tsk salt 1 krm peppar 200 g skalade räkor (motsvarar 500 g räkor med skal) Gör så här: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna med riset i oljan i en traktörpanna. Tillsätt saffranet och häll på vinet. Låt koka någon minut. Häll på buljongen och låt koka under lock cirka 20 minuter. Skölj, kärna ur och tärna paprikan smått. Lägg paprika och ärter ovanpå riset när cirka 5 minuter återstår av koktiden. Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Stek dem i oljan i en stekpanna tills de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Blanda ner kyckling och räkor i det färdiga riset. Pressa citron över och servera med en brödbit. Du hittar alla våra recept på www.totallyorebro.se. 38 NOLLNITTON