019 1
KROGNYTT TEXT: ULF HJELTING Scandic Grand Lokal J
ensens Böfhus finns inte mer. En, för Örebro, helt ny aktör har öppnat – Lokal. Och på menyn finns burgare, sallader och bowls. Nu finns det alltså tre aktörer runt Stortorget med inriktning på hamburgare. Fyra om man räknar in Texas Longhorn som bara finns några steg från torget. Första veckan i september slog denna nya restaurangkedja upp portarna. Konceptet är ”fast casual dining” med ingredienser som är tillsatsfria och närproducerade. Det här Efesos Nu har portarna för "nya" Efesos öppnat. Den här restaurangen, som ursprungligen öppnade redan i mitten av 1990-talet, är en pärla som nu har tagit steget fullt ut till att bli en riktigt kraftfull turkisk/kurdisk matupplevelse. – Vi har förnyat allt. Vi hoppas nu kunna leverera en riktig matupplevelse till alla Örebroare. Vi kände att vi hade fastnat i gamla hjulspår och vill med denna nysatsning ta steget fullt ut och visa vad vi kan och hur god vår matkultur är, säger Idris Akyuz, ägare till Efesos. För att åstadkomma detta har Efesos tagit hjälp av Örebroföretaget Fresco för att sätta rätt stämning och för att på bästa tänkbara sätt tillvarata nyttjandet av lokalen. Idris har drivit restaurangen Efesos sedan 2012 och tillsammans med sin familj driver de även Wobbler, Nobel och en restaurang i Hallsberg. Ny ägare för Makeriet 42 NOLLNITTON Det har varit turbulent en tid gällande Makeriet och ägarstrukturen. Nu är det klart att Fisk i hallen och Pether Johansson blir en av de nya ägarna. Det återstår att se vad det innebär för nöjeskrogen. blir den tredje restaurangen i Sverige. De två övriga finns i Borås och på Hötorget i Stockholm. För runt hundringen får du en matig burgare och det går att få både sötpotatis eller sallad som tillbehör. Det finns även en meny för de mindre medborgarna. För den som föredrar annat finns poke bowl eller varför inte testa en falafelsallad med picklad rödlök. Givetvis serveras lunch. I baren finns både öl, cider alkoholfritt och… groggar, enligt dryckesmenyn. Hotellet har genomgått en totalrenovering och så har även skett för hotellets restaurangavdelning. Baren är nu flyttad och hela restaurangen har fått en uppfräschning vad det gäller inredning. Hotellets kök har satt samman en meny med inspiration från både Karibien och Närkeslätten, små och stora rätter, mat att dela - mat som berör. Här bjuder man in till ett möte med dina smaklökar. Vardagar dukas det upp till lunchbuffé i en avslappnad miljö. På lördagar serveras Grands brunch. Här samsas klassiska brunchrätter med moderna inslag med en twist. Observera att både bar och restaurang är helt kontantfria. Kort gäller. Buffé Restaurangtorget inne på Mariebergs köpcentrum går från klarhet till klarhet. För den med lite fäbless för det indiska köket rekommenderas Koshelis lunchbuffé där du kan ta del av restaurangens tolkning av hur indisk mat ska/kan smaka. Kosheli är en uppgradering eller en vidareutveckling av de indiska köken hos restaurangerna Karishma och Chandani. Allt är fräscht och nylagat och till stor del vegetariskt. Betala en knapp hundring för buffén och du kan äta indiskt tills du storknar. Vindaloon kan vara liiite kryddig, men den är även fantastiskt god. BILD: ULF HJELTING