BD 1
"Och så finns det nebbiolo från Piemonte. Viner j
ag alltid återvänder till likt en trogen gammal hund." Är nebbiolo enligt er båda den överlägset mest intressanta druvsorten? Petter: Vi är väl båda två ganska partiska men för mig personligen handlar det om en druva som har det mesta som jag tycker om med ett vin, parfym, tanniner, frukt, juiceighet, syra och ryggrad, allt är så välbalanserat. Vad är det som gör nebbiolo så intressant? Petter: Just det faktum att vinerna är så sinnessjukt goda men också att det är en sådan knepig druva att odla och få bra. Det kräver massa bra förutsättningar samt en bred kunskap. Förutom i Piemonte, var finner man bra viner på nebbiolo? Petter: Jag personligen är ganska öppen mot den nya världens försök att få till nebbiolo, speciellt Australien. Den provningen vi hade inför boken hemma hos mig med ett 50-tal olika nebbiolo-viner borde vara unik. Där kunde man se att den nya världen verkligen är på gång men de kommer att få finna sin egen stil där inte Piemonte är benchmark. Jag intervjuade nyligen legendariske vinmakaren Giorgio Rivetti från La Spinetta som gör fantastiska viner på nebbiolo och frågade hur han tror framtiden för Piemonte ser ut, vad har ni för tankar eller idéer om det? Petter: Dyrt! Piemonte med Barolo och Barbaresco vid fronten kommer bli det nya Bordeaux och Bourgogne. Därför gäller det att klippa mycket nu, skrev om det i boken under kapitlet ”Nebbiolo-prepper”. Boken i min hand är verkligen en intressant djupdykning i ett smalt och tämligen nischat ämne. Detta till trots har författarduon lyckats på ett föredömligt vis föra in andra element som balanserar läsningen. Som vinnörd är det inga problem att fastna i beskrivningar och utläggningar och som lekman kanske man skulle ha stött på patrull. Men språket är levande och enkelt i ämnets komplexitet. Vi träffar på ett stort antal profiler, möten som på olika sätt berikar både bokens bredd och djup. Ni har bjudit in en massa andra röster till boken denna gång, hur såg urvalskriterierna ut för det? Alf: Det finns så otroligt många begåvade vinmänniskor i Sverige. Och vissa av dem gillar nebbiolo minst lika mycket som vi. Jag är verkligen supertacksam att alla vi frågade ville ställa upp och bidra med recept, kommentarer och insikter. Det gav boken ytterligare en dimension. Bland alla spännande uppslag i deras bok är det ett som handlar om musik. Frågan "om Nebbiolo var en låt, vilken skulle den då vara?" ställdes under ett års tid till vinodlare, producenter, sommelierer och allmänt vinintresserade och kanske kan man faktiskt hitta en röd tråd i spellistan som deras undersökning mynnade ut i. Berätta lite om uppslaget - Om Nebbiolo var en låt, hur kom det till? Alf: Vi har ju båda ett musikliv som vi gärna lyfter in i vinvärlden. Alla våra vinprovningar inkluderar musik på något sätt så det var liksom självklart att vi skulle fråga alla nebbioloproducenter, sommelierer, vänner och så vidare om de hade någon favvo-nebbiolo-låt. Resultatet blev en rätt kul och komplex spellista som är med i boken. 16 Det är också många löparbilder på er i boken, vad har ni för kommentar till valet att blanda upp den aktiviteten med vin? Alf: Boken är precis som den förra ett utsnitt av våra liv med vin. Och där finns löpningen med. Ibland som en drivkraft, ibland som ett andningshål. Att träna och dricka vin känns självklart, sedan finns det ju få saker som är bättre än en löptur om du vill upptäcka en vinregion. Vad blir nästa bokprojekt? Petter: Hembränt - så funkar det! Nä, seriöst, vi lär fortsätta med ”Så funkar det”, kanske Riesling. Vad har ni annars för er just nu? Petter: Jag släpper mer musik framöver, öppnat en ny restaurang i Hornstull som heter Fröken Vandal och sen jobbar jag med Hotel Granen i Åre i vinter. Alf: Tränar inför New York marathon, jobbar som musikläggare på Soundtrack, håller provningar, pratar om vin i TV4 och skriver i DN. Julklappstips, förutom er nya bok, något som kanske passar till? Alf: Ett par riktiga vinglas modell "bourgogne-kupa". Helst Riedel Veritas Pinot Noir eller Zalto Burgundy. Petter: Bra risotto och kanske lite tryffel. Annars köp Langhe Nebbiolo, bra god Nebbiolo, för kulorna. Boken Nebbiolo – så funkar det, finns i välsorterade boklådor och via näthandeln. Spellistan "Om Nebbiolo var en låt" finns på Spotify. UTDRAG UR NEBBIOLO – SÅ FUNKAR DET Det finns perioder då jag förlorar mig totalt i tysk riesling. Stunder då jag irrar bort mig i nya zeeländsk pinot noir, kanske bara dricker bordsvin från mindre odlare i Jura eller ruffiga rhôneblends från Swartland. Och så finns det nebbiolo från Piemonte. Viner jag alltid återvänder till likt en trogen gammal hund. Året om, i alla säsonger och väderlekar finns det plats för Langhe nebbiolo, barbaresco, barolo och resten av världens bästa druva. Höstens svampsäsong är given. Men även sommarens pizzabak och vårens första balkong-grillning. På senare år har nebbiolo letat sig in på julbordet hemma hos mig, vilket innebär att det även finns med vid påsk och midsommar – 365 dagar nebbiolo om året! – Alf Varför är nebbiolo världens bästa druva? Många skulle nog protestera och lyfta fram andra druvor, men som alla vet är smaken högst personlig och jag har en seriös kärleksrelation med nebbiolo. På samma sätt som jag ständigt fastnar i ämnen om motsägelser i livet när jag skriver texter till musik ser jag likheter i nebbiolo. Det handlar ofta om salt och sött, två olika världar som ständigt ligger i någon sorts terrorbalans med varandra. Men lika härliga. På vinspråk kan vi förklara det som komplexitet. – Petter