BD 1
Sazerac TEXT: AREZO GHAVIDEL-ASGARI Det är omöjli
gt att tala om en Sazerac utan att komma in på en Old Fashioned. Drinken Old Fashioned, som först bara kallades för Whiskey Cocktail, var väldigt enkel och bestod av whiskey, socker, vatten (från isen) och bitters. I samband med att fler ingredienser introducerades på USAs marknad under 1800-talet, blev det populärt att spetsa sin Whiskey Cocktail med fler ingredienser. Under 1930-talet publicerades ett recept i boken The Art of Mixing av Wiley och Griffith, där det stod att drinken ska dekoreras med färsk ananas och en apelsinskiva. Året därpå anger ett annat recept att drinken ska garneras med en apelsinskiva och ett maraschinobär. Ett år efter det anger ett tredje recept att den ska serveras med apelsinskiva, citronskiva, ananansskiva och två stänk curaçao. Folk blev uppdelade i två grupper; en som ville ha en spritig fruktsallad och en som ville ha drinken “the old fashioned way”. Och någonstans där blev namnet Old Fashioned till. I receptboken Cocktail Guide and Ladies Companion från 1941 skriver gourmanden Lucius Beebe i inledningen att han gick in på Drake Hotel i Chicago och frågade om en Old Fashioned utan frukt med undantag för citronen. Bartendern reagerade genom att hoppa upp och ned “som en marxist på förste maj”, krossa ett champagneglas i golvet och skrika: ”Unge uppkäftige herre, mitt hår är vitt och jag har gjort Old Fashioneds i 60 år. Jag har aldrig varit så pervers att jag lägger frukt i en Old Fashioned. Ut härifrån, stick, bege dig i väg till Palmer House och drick där i stället!” Under 1870-talet kom absinttrenden till USA. Bartenders började hälla absint i precis allting, och så även i en Old Fashioned. Så föddes drinken Sazerac i den amerikanska södern, närmare bestämt i New Orleans. Många menar på att det är den första etablerade drinken i USA. En Sazerac är i grund och botten en Whiskey Cocktail på rye whiskey, Peychard’s bitters och absint. Drinken blev något modifierad efter att absint blev förbjudet i USA år 1912, och idag kan du antingen få den med absint eller med ett substitut som kan variera beroende på din bartenders humör, utbud och var i världen du befinner dig. Prova dig fram till dina preferenser. 30 INGREDIENSER 6 cl rye whiskey 3 cl absint 1 cl sockerlag 3 stänk med Peychaud’s bitters GÖR SÅ HÄR: Häll i absinten i en tom shaker och placera en isbit mitt i för att kyla ned samt göra absinten något mjölkig i färgen. Rör försiktigt om under tiden absinten skiftar nyans. Fyll upp shakern med is och häll i resterande ingredienser. Skaka kraftigt och häll upp i ett Old Fashioned-glas.