Nöjesnytt Helsingborg 1
Både Rioja och Alsace kan tacka de närliggande be
rgen för distriktens utomordentligt gynnsamma förutsättningar för vinodling. Utöver den gemensamma nämnaren, bergen, är distrikten helt olika. Riojavinerna har traditionsenligt stått stadigt förankrade på den röda sidan där summan av odlarens ansträngningar är ett vin tillverkat av olika druvor, oftast fatlagrat. Alsace är främst de vita vinernas distrikt. Traditionen trogen utgår tillverkaren från enskilda druvsorter. Distriktets viner är nästan alltid så kallade endruveviner, vanligtvis inte lagrade på fat. Men tidigare sanningar är i förändring och allt är kanske inte som vi tror. I takt med tidens gång utvecklas även världens viner. På varje enskild plats pågår alltid en anpassning oavsett om det är till rådande trender, ändrade konsumtionsmönster eller förändringar till följd av ett varmare klimat. Så även i Rioja och i Alsace som båda är vindistrikt i Europa vilka förlitar sig på bergens skydd, men som ändå inser att det kanske inte räcker. Båda är i rörelse för att söka nya vägar. Mellan bergskedjorna Sierra de Cantabria och Sierra de la Demanda ligger dalen Rioja. Bergen bidrar med skydd från kalla vindar i norr och från höga sommartemperaturen i söder. Alsace ligger som en 19 mil lång och 5 mil bred landremsa från norr till söder gränsande till Vogeserna i väster. Bergen skyddar Alsace mot fuktig, kall luft från Atlanten. Dessa bergsräddande förutsättningar gäller fortfarande, men ändå, det är faktiskt lite varmare och regnar kanske både kraftigare och mer slumpmässigt än förr i tiden. Förutsättningarna för druvodlarna är med andra ord inne i en pågående förändring. Lägg till att en ny generation vinmakare samtidigt är i full gång med att etablera sig. HUR YTTRAR SIG FÖRÄNDRINGEN I ALSACE OCH I RIOJA I Rioja ser man allt oftare endruveviner, främst av garnacha. Tempranillo som annars är ”kung i baren” i hela Spanien har givetvis kvar sin särställning. Så även i Rioja men nu med konkurrens. Vita viner, rosévin men även mousserande är också starkt på gång i Rioja. I Alsace ser vinälskare att de söta vinerna blir alltmer sällsynta (de kräver längre hängtider och därmed är de mer utsatta för olika angrepp i vingården). Eller de berömda isvinernas numer sällsynta framträdanden då det inte är så kallt att tillverkning är möjlig. Däremot går röda viner av druvan pinot noir starkt fram i Alsace. För alla som älskar röd Bourgogne och som allt oftare måste konstatera att prisnivåerna nått en smärtgräns – välkomna till Alsace för här finns de mer än fullgoda alternativen. Vem hade kunnat tro allt detta för bara 30 år sedan. GUSTAVE LORENTZ EVIDENCE PINOT NOIR 2018 (71970), 169 KR. EKO. Medel/fyllig, bärigt rödfruktig, körsbär, röda plommon, örter, touch av fat och stramt kärniga tanniner. Vinet har lite stramare tanniner vilket är toppen. Den svala tonen, i kombination med kraft ger smaken härligt driv. Servera till yakiniku på älgentrecote - hur gott som helst! Betyg: 4+ DOMAINE ST. RÉMY PINOT NOIR RÉSERVE ROUGE 2019 (74489), 179 KR. EKO Fyllig. Röda bär, mogen frukt, touch av fat, kaffe och bitter choklad, mörka fruktnoter i ryggraden plus örter och kryddor. Balanserad, nyanserad. Mjuk och rund med lika delar precision som kraft. Läcker, generös samtidigt stram och frisk. Utmärkt alsace-pinot-noir som är god till köttbullar med brunsås, potatismos och lingon. Betyg: 4+ CONDE DE VALDEMAR GRAN RESERVA 2011 (12601), 159 KR Fyllig, mörkfruktig smak av plommon, körsbär med inslag av fat, tobak, mörk choklad samt en lätt örtig smak. Balanserad med mognadston. Utmärkt vin till lamm eller fina fläskrätter. Betyg: 4 FAUSTINO I GRAN RESERVA 2010 (2678), 189 KR Fyllig. Fruktiga, mörka noter, mogna röda körsbär och lätta inslag av russin, smak av läder, fat, tobak och kryddor. Koncentration och nyansrikedom på ett subtilt, elegant sätt. Bra längd, nyanserad och komplex. Ung. Betyg: 4+ TURCKHEIM PINOT BLANC 2019 (1002), EKO Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 119 kr Druvor: Pinot Blanc Torr, medelfyllig. Fruktig, päron och vit persika, lite kryddig. Bra längd och mjuk munkänsla. Omdöme: Bred i den mogna frukten med en underliggande krydda. Trevligt matvin. Passar till: Sydafrikansk sallad på tonfisk påminner om ceviche. Den söta sojan ketjap manis ger god smak och syran från lime. Ett annat alternativ är morotsrösti med bacon (skippa bacon för vego-alternativ). Betyg: 3+ ELKE JUNG, UTBILDAD SOMMELIER OCH SKRIBENT 46 | nöjesnytt 38 | nojesnytthelsingborg.se